Mátyás
-6 °C
1 °C

Csaknem ötven vádlott a miskolci jogsibotrányban

2005.05.27. 13:02
A miskolci okmányiroda nem ellenőrizte, egyeznek-e az ügyintézők által számítógépre felvitt adatok a papíron vezetett nyilvántartással. A vád szerint két ott dolgozó köztisztviselő ezzel visszaélve 44 hamis vezetői engedélyt állított ki és adott el.

Pénzért adott hamis jogosítványokat egy miskolci okmányiroda két munkatársa, ezért ellenük vádat emelt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség. A hamis jogosítványokért 30-35 ezer forint kenőpénzt kapott a két köztisztviselő, akik a vádban szereplő minősített vesztegetés és közokirat hamisítás miatt akár tíz évet is kaphatnak.

Két közvetítő és a 44 hamis vezetői engedélyt vásárló ügyfél esetében a vád hivatali vesztegetés, amiért a törvény szerint öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Megfertőzték a rendszert

A vád szerint a két köztisztviselő 2002. januárja és 2003. júniusa között a nyilvántartási rendszer ellenőrzési hiányosságait kihasználva, önkényes módon rögzített adatokat, és ezek felhasználásával olyanoknak állított ki vezetői engedélyt, akik nem tettek sikeres vizsgát.

Az esetek többségében elvesztés vagy csere jogcímén állították ki a hamis okiratot. A vád része az is, hogy ezzel "közhitelű országos nyilvántartási rendszerbe" valótlan adatok kerültek.

A bűncselekmény-sorozat előzménye, hogy az okmányiroda az ügyintézés gyorsítása érdekében nem ellenőrizte, egyeznek-e az ügyintézők által számítógépre felvitt adatok a papíron vezetett nyilvántartással, azaz megbízott az ott dolgozó köztisztviselőkben.