Árpád
-2 °C
4 °C

Megverték és a jogosítványát is bevonták egy gyalogosnak

2002.08.16. 16:43
Megverték a rendőrök, mert állítólag segített a grafittiseknek, majd büntetésül a jogosítványát is bevonták egy limoges-i járókelőnek Franciaországban. A férfi csak azért mondott ellen az intézkedő rendőröknek, mert nem akarta egyéves kisfiát egy idegen járókelőre bízni.
Hat hónapra bevonták egy járókelő jogosítványát Franciaországban, mert ellenállt az őt igazoltatni szándékozó rendőröknek. Az ügyben eredetileg Silvain Renut tett feljelentést a rendőrök erőszakos intézkedése miatt, a másodfokon eljáró bíróság azonban a rendőröknek adott igazat.

Menekülő grafittisek

A rendőrség véleménye szerint Renut tavaly júniusban figyelmeztetett egy limoges-i grafittis bandát a járőr érkeztére, akik így elmenekülhettek. Renut szerint a rendőrök csak azért pécézték ki, mert dühítette őket a grafittisek szökése. A férfinél nem volt semmilyen igazolvány, ezért a járőr a rendőrőrsre akarta őt kísérni.

Agyba-főbe verték

Mivel Renut éppen egyéves kisfiával sétált, ezt megtagadta. Nem akarta ugyanis a gyermeket egy ismeretlen járókelőre bízni, ezért ellenállt a hatósági parancsnak. Állítása szerint ezért a rendőrök később "agyba-főbe" verték az őrsön. Ezt orvosi látleletekkel is igazolta a bíróság előtt. Az első fokon eljáró bíróság Renut-nak adott igazat.

Szabályos igazoltatás

Másodfokon azonban megsemmisítették a döntést, mondván a férfi megsértette a döntést, amikor ellenszegült az őt "szabályosan igazoltató" rendőröknek. A bíróság még azt sem találta mentőkörülménynek, hogy Renut csupán gyermeke biztonságáért aggódott. A testület - meglepő módon - jogosítványának hat hónapos bevonásával büntette az eset idején gyalogosan közlekedő Renut-t. A kisfiút egyébként az önként jelentkező járókelő fél órával az eset után rendben hazajuttatta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?