Judit
2 °C
7 °C

Magyar emberrablók lövöldöztek Johannesburgban

2008.09.08. 10:02
Elrabolták és váltságdíjat akartak kérni egy magyar férfiért a dél-afrikai Johannesburgban. Az emberrablók hárman voltak és szintén magyarok. Ketten tűzpárbajt is vívtak a helyi rendőrökkel, mikor áldozatuk feleségét is el akarták rabolni. Két emberrablót Magyarországon fogtak el a terrorelhárítók, még augusztusban.

2007. április 17-én, a dél-afrikai Johannesburgban elrabolt három magyar férfi egy szintén magyar állampolgárságú férfit, áll a Nemzeti Nyomozó Iroda hétfői közleményében. A gyanúsítottak közül két elkövetőt most augusztusban tartóztattak le Magyarországon.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a 32 éves T. János a 34 éves I. Krisztián és társuk ellen emberrablás kísérlete miatt nyomoz. T. János Johannesburgban magával csalt egy, magyar állampolgárságú férfit, aki a feleségével rendszeresen járt Dél-Afrikában.

T. János azt ígérte, hogy segít állandó tartózkodási engedélyt szerezni nekik. A férfit a bevándorlási hivatal helyett azonban kocsival egy lakóházhoz vitte, ahol már ott tartózkodott I. Krisztián és a harmadik - egyelőre ismeretlen - tettes.

A férfit fegyverrel értékeinek átadására kényszeríttették, majd egy láncon a falhoz bilincselték. Mivel a sértettnek a dél-afrikai városban volt háza, annak kulcsait is elvették, hogy oda akadálytalanul bejuthassanak, és a feleségét is elrabolhassák. Ezek után T. János és I. Krisztián társukat a sértettel hátrahagyva elindultak a férfi házához.

A megbilincselt férfi azonban meggyőzte a rá vigyázó harmadik rablót, hogy engedje őt szabadon, így értesíteni tudta a helyi rendőröket a feleségét fenyegető veszélyről. A házaspár házánál a helyi rendőrök tűzpárbajba keveredtek az odaérkező T. Jánossal és I. Krisztiánnal.

A két férfinak végül sikerült a rendőrök elől elmenekülniük, és az asszonyt már nem tudták elrabolni. A tűzpárbaj során személyi sérülés nem történt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a Terror Elhárító Szolgálattal együttműködve 2008. augusztus 19-én Budapesten elfogták T. Jánost, majd két nappal később Siófokon I. Krisztiánt is. Jelenleg mindketten előzetes letartóztatásban vannak. A rendőrség információi szerint társuk Dél-Afrikában tartózkodik.

A gyanúsítottak johannesburgi lakásán tartott házkutatáskor a lefoglalt számítógépből előkerült az emberrablás forgatókönyve, valamint a váltságdíj követelésének, átvételének terve.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?