Friderika
12 °C
29 °C

Magyar emberrablók lövöldöztek Johannesburgban

2008.09.08. 10:02
Elrabolták és váltságdíjat akartak kérni egy magyar férfiért a dél-afrikai Johannesburgban. Az emberrablók hárman voltak és szintén magyarok. Ketten tűzpárbajt is vívtak a helyi rendőrökkel, mikor áldozatuk feleségét is el akarták rabolni. Két emberrablót Magyarországon fogtak el a terrorelhárítók, még augusztusban.

2007. április 17-én, a dél-afrikai Johannesburgban elrabolt három magyar férfi egy szintén magyar állampolgárságú férfit, áll a Nemzeti Nyomozó Iroda hétfői közleményében. A gyanúsítottak közül két elkövetőt most augusztusban tartóztattak le Magyarországon.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a 32 éves T. János a 34 éves I. Krisztián és társuk ellen emberrablás kísérlete miatt nyomoz. T. János Johannesburgban magával csalt egy, magyar állampolgárságú férfit, aki a feleségével rendszeresen járt Dél-Afrikában.

T. János azt ígérte, hogy segít állandó tartózkodási engedélyt szerezni nekik. A férfit a bevándorlási hivatal helyett azonban kocsival egy lakóházhoz vitte, ahol már ott tartózkodott I. Krisztián és a harmadik - egyelőre ismeretlen - tettes.

A férfit fegyverrel értékeinek átadására kényszeríttették, majd egy láncon a falhoz bilincselték. Mivel a sértettnek a dél-afrikai városban volt háza, annak kulcsait is elvették, hogy oda akadálytalanul bejuthassanak, és a feleségét is elrabolhassák. Ezek után T. János és I. Krisztián társukat a sértettel hátrahagyva elindultak a férfi házához.

A megbilincselt férfi azonban meggyőzte a rá vigyázó harmadik rablót, hogy engedje őt szabadon, így értesíteni tudta a helyi rendőröket a feleségét fenyegető veszélyről. A házaspár házánál a helyi rendőrök tűzpárbajba keveredtek az odaérkező T. Jánossal és I. Krisztiánnal.

A két férfinak végül sikerült a rendőrök elől elmenekülniük, és az asszonyt már nem tudták elrabolni. A tűzpárbaj során személyi sérülés nem történt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a Terror Elhárító Szolgálattal együttműködve 2008. augusztus 19-én Budapesten elfogták T. Jánost, majd két nappal később Siófokon I. Krisztiánt is. Jelenleg mindketten előzetes letartóztatásban vannak. A rendőrség információi szerint társuk Dél-Afrikában tartózkodik.

A gyanúsítottak johannesburgi lakásán tartott házkutatáskor a lefoglalt számítógépből előkerült az emberrablás forgatókönyve, valamint a váltságdíj követelésének, átvételének terve.