Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Abdullah, az igazságos

2001.07.31. 10:15
Kapcsolódó cikkek (1)
Jordánia királya, a 39 éves Abdullah álruhát öltött magára: öregemberként ment az adóhivatalba beosztottait ellenőrizni. Az álca annyira jó volt, hogy a királyt kiszolgáló hivatalnok sem ismerte fel az uralkodót, noha annak képmása mindenfelé megtalálható.

A 39 éves Abdullah király álruhát öltve keveredett el népe között. Jordánia uralkodójának célja az alattvalók panaszainak meghallgatása és az állami hivatalok működésének ellenőrzése volt. A király álszakállban, gyűrött, fehér ruhában, hagyományos fejviseletben az ammani adóhivatalt látogatta meg.

A jordán király képe minden bankjegyen ott van (a képen Abdullah apja, Husszein látható)

Az álruhás királyt nem ismerték fel

A féltestvérével, Ali herceggel együtt érkező álruhás király elvegyült a fővárosi hivatalban, ahol a tömegben sorba álltak az adóvisszaigénylő kérelmet benyújtó alattvalók. A király álcája tökéletes volt: a hivatalnok sem ismerte fel, annak ellenére, hogy a király képmása az ország minden bankjegyén és bélyegén rajta van. A hivatalnok csak akkor fogott gyanút, mikor a távolodó hivatalos autómenet szirénáját meghallotta. Hogy az adóhivatal átment-e a titkos ellenőrzésen, nem tudni.

Abdullah szeret a nép közé vegyülni

Abdullah nem először vegyül "Mátyás királyként" népe közé: korábban tévés riporternek majd taxisofőrnek álcázta magát. Egy évvel ezelőtt pedig egy állami kórházba látogatott el inkognitóban, ahol a páciensek panaszait hallgatta meg. Mint mondja, első kézből szeretné hallani népe problémáit, mivel azok csak így hitelesek. Az álruhás vegyülés pedig egészen jó pr-fogásnak tűnik.