Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Végigsöpört Japánon a Songda tájfun

2004.09.07. 08:40
Özönvízszerű esőzéssel csapott le Japán déli részére a Songda tájfun, amely miatt emberek tízezrei kényszerültek elhagyni otthonaikat, több százezer háztartásban megszűnt az áramszolgáltatás és megbénult a közlekedés.
#alt# A pusztító erejű forgószél óránként 144 kilométeres sebességgel söpört végig Okinaván és Kjúsú szigetén. Az ítéletidőben 63 ember sérült meg, a hatóságok több mint 26 ezer embert szólítottak fel arra, hogy átmenetileg költözzenek biztonságosabb térségekbe. A felhívásnak 17 ezer 200-an már eleget tettek - jelentette kedden az NHK japán televízió. A tájfun következtében mintegy 433 ezer háztartásban maradt ki az áram, 6 ház romba dőlt és 21 épületet öntött el árvíz.

Eltűnt egy indonéz hajó teljes legénysége

A viharban eltűnt egy indonéz teherhajó 22 fős legénysége, miután 6300 tonnás vízi járművük megfeneklett és elárasztotta a víz. A keresésükre indult parti őrség egyelőre csak egy üres mentőcsónakot talált a szerencsétlenség körzetében - számolt be a Kyodo hírügynökség. A legénység tagjai valószínűleg mindannyian indonézek voltak.

Kjúsún a tájfun miatt leállították a légi forgalmat - több mint 430 belföldi járatot töröltek -, a vasúti közlekedést, valamint a kompjáratokat.

Évi 2,6 helyett ez már a 7. tájfun az idén

A meteorológiai intézet arra figyelmeztetett, hogy 24 óra leforgása alatt akár 40 centiméter eső zúdulhat Kjúsúra és Sikoku szigetére. A Songda már a 7. tájfun, amely az idén Japánban pusztít - ami a meteorológusok szerint új rekordnak számít, mert átlagosan évente 2,6 forgószél sújtja a távol-keleti országot. A Songda, amely a Fekete-folyó vietnami elnevezéséről kapta nevét, északkeleti irányba vonul tovább Japán nyugati partjai mentén, és pereme súrolja a Koreai-félszigetet.

A dél-koreai Csedszu-szigeten két hajót már megrongált a viharos szél, az ország déli és keleti részén hat, belföldi járat

#alt#
fotók: epa
okat fogadó repülőtér forgalmát felfüggesztették és átmenetileg leállították a kompok közlekedését is az érintett térségekben.

Erős földrengés

Vasárnap két nagyobb földrengés rázta meg Japánt. A Richter-skála szerinti 6,9-es nagyságú földmozgást, amelyet öt órával később egy 7,3-as nagyságú követett, legerősebben a fővárostól 450 kilométerre nyugatra fekvő Vakajama prefektúra ritkán lakott térségeiben lehetett érezni, de Oszakában, Kiotóban és Nagojában is észlelték. Tokióban kilengtek a felhőkarcolók, harmincnyolcan megsérültek.