Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Erős földrengés Japánban

2003.05.26. 18:00
Földrengés rázta meg Japánt hétfőn. A földmozgásokat az epicentrumtól háromszáz kilométerre, Tokióban is jól lehetett érezni, a város toronyházai is beleremegtek. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.
A Kyodo hírügynökség 28 sérültről számolt be, míg az AP rendőrségi forrásokból 16 könnyebb sérültről tud. Korábbi adatok szerint hét embernek földcsuszamlás, illetve kőomlás következtében esett baja Ivate város környékén, egy 67 éves nő pedig égési sérüléseket szerzett Mijagi városban, Tokiótól 300 kilométerre.

A földmozgás epicentruma Mijagi kormányzóság közelében, 20 kilométerre a keleti partoktól és mintegy 60 kilométerrel a tenger alatt volt. Ugyanakkor a hatóságok szerint egyelőre nem fenyeget a térségben szökőár.

A legalább két percig tartó földrengés leginkább Szendai városát sújtotta. Az egymillió lakosú metropolisban több épület ablakai kitörtek, egy helyütt tűz ütött ki, csakúgy mint Ivate prefektúra két pontján.

A földrengés megremegtette a Mijagitól 300 kilométerre délre található Tokió házait és felhőkarcolóit is. Rövid időre leállították a forgalmat a főváros Haneda és Narita repülőterén, hogy megvizsgálják a kifutópályák állapotát. Ugyancsak leállították az ország északkeleti része felé induló gyorsvasutat és lezárták a térségben az autósztrádákat és más gyorsforgalmi utakat is.

Mijagiban az önkormányzat válságközpontot alakított, és az önvédelmi erők, vagyis a hadsereg mozgósítását kérte. A tokiói kormány központi sürgősségi mentőalakulatot hozott létre - jelentette az NHK japán tévé.

A földrengés következtében csak mérsékelt károk keletkeztek. Az áram- és a vízszolgáltatásban kisebb kimaradásokat tapasztaltak, a térségben 35 ezer otthon maradt áram nélkül néhány órára, a szolgáltatást azonban helyreállították. A Mijagiban lévő Tohoku atomerőmű működő reaktora automatikusan kikapcsolt a földrengés észlelésére, míg az erőmű másik két reaktora karbantartás miatt nem üzemelt.

Az elmúlt három évben ez volt a legerősebb földrengés Japánban. A Richter-skála szerinti hetes erősség nagyjából ugyanolyan, mint amilyen 8 évvel ezelőtt Kobe város körzetében pusztított, 6430 halálos áldozatot követelve.