Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Életfogytiglan kapott a fejszenyéllel gyilkoló juhász

2006.03.22. 14:27
A Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta annak a kiszállási férfinak a büntetését, akit tavaly novemberben életfogytig tartó fegyházra ítélt a Bács-Kiskun Megyei Bíróság. A férfi egy fejszenyéllel agyonverte nagybátyját és annak élettársát. A 30 éves juhászt, előre kitervelt, nyereségvágyból, különösen kegyetlenséggel elkövetett gyilkossággal vádolta az ügyészség.

Százezer forintért egy fejszenyéllel agyonverte 54 esztendős nagybátyját és annak 74 éves élettársát az a kisszállási férfi, akit szerdán jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla; a bíróság döntése szerint a vádlott legalább 35 év letöltése után bocsátható feltételesen szabadságra.

Az ítélet szerint 2005 tavaszán a 31 éves juhász 30 ezer forintot kért kölcsön keresztapjától, megígérve, hogy április elején visszaadja a pénzt, ám a törlesztés elmaradt. 2005. április 10-én hajnalban a vádlott megtámadta, megrugdalta nagybátyját. A védekező férfi járóbotjával hátracsapva orrnyergen találta a vádlottat, aki ezután elmenekült.

Keményfa

Másnap a férfi a keresztapjának azt ígérte, hogy másnap reggel megadja a tartozását, holott ekkor semennyi pénze nem volt, de már kitervelte, hogy a sértettektől - akár életük árán is - pénzt szerez. Április 12-én hajnali három óra körül a vádlott kerékpárral elindult a sértettek tanyájához, s magával vitt egy 80 centi hosszú, keményfából készült fejszenyelet. A tanyához érve a házából kilépő nagybátyját a fejszenyéllel többször is fejbe vágta, majd amikor a sértett a földre zuhant, tovább ütlegelte, rugdalta, addig, amíg a rokon eszméletét veszítette.

A vádlott ekkor, hogy végezzen nagybátyja élettársával is, bement az épületbe, és a fejszenyéllel ütni kezdte az ágyban fekvő nőt. Legalább kilenc ütést mért az idős asszony fejére, s más testrészét is megütötte. Az asszony elveszítette eszméletét. A vádlott ezután pénz után kutatott a tanyán, zsebre vágott 140 ezer forintot, de mivel a zsebéből két darab húszezres távozásakor kiesett, így összesen 100 ezer forintot vitt el magával.

Különös kegyetlenséggel

A sértettekre másnap a tanyagondnok talált rá, a kiérkező orvos a férfinál már csak a halál beálltát tudta megállapítani, míg élettársát eszméletlen állapotban szállították kórházba, ahol azonban már nem tért magához és május 13-án meghalt. A vádlott - akit a tett elkövetésének napján őrizetbe vette a rendőrség - kihallgatásakor beismerő vallomást tett.

A bíróság előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel és több emberen elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek Deák Bélát, s ezért életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta.