Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A svindler listája

2001.11.22. 15:34
Juszt László ezúttal svindlerüldöző szerepben tűnik fel. Egy, a Színes Mai Lapban közölt cikk szerint Juszt az egyik legnépszerűtlenebb televíziós arc. A negatív közlés nem volt ínyére az újságírónak, ezért nyomozni kezdett; persze eközben nem felejtett el csapdát állítani a róla rossz hírt terjesztőknek. Juszt szerint legújabb sztorija túlmutat önmagán: arról szól, mit ér, és mennyi a hitele a magyar médiának.
Tévés arcok

Az említett orgánumban Juszt együtt látható egy fényképen Erős Antóniával - mintegy ellenpontként. A cikk egy állítólagos felmérésre épül, mely azt kutatja, hogy az ismertebb televíziós arcok közül ki népszerű, s ki nem. E lista szerint Jusztot a nézők legszívesebben levennék a képernyőről, de Erős Antóniát nagyon komálják, és Frei Tamás is gyakrabban ültetnék kamera elé.

Juszt László szerint, ha készül is hasonló felmérés, azt a tévék "belső használatra" készítik, és nem kerülhetnek nyilvánosságra. Juszt megkereste a lap szerkesztőségét, ahol azt a választ kapta, hogy Freitől származnak a "felmérés" adatai. Ezt követően a lap, illetve Juszt ügyvédje megállapodtak, hogy az újság leközöl 20 sort Juszttól. A Színes Mai Lapban előzőleg közölték: nincs mód bocsánatkérésre, viszont pereskedésre sem vágynak annyira.

A csapda

A sértett újságíró 20 sorban leírta, hogy bizony a KDI közvélemény-kutató cég kutatási eredményei szerint pont fordítva áll a dolog: Juszt nagyon népszerű, míg például Frei és Erős nem az. Ezt az írást a lap lehozta. Persze KDI közvélemény-kutató nem létezik, és soha nem is létezett. Közben Juszt ügyvédi letétbe helyezett egy másik írást, melynek A svindler listája címet adta.

- Lehoztak egy ekkora badarságot, ahelyett, hogy inkább bocsánatot kértek volna - mondta a csapdamester. - Ez a kis történet akár röhejes is lehetne, de elsősorban arról szól, hogy mennyit és, és mekkora a hitele a magyar médiának, mely jelenleg erkölcsi mélyponton van. Valakinek érdeke fűződött a "félretájékoztatáshoz"; vagy a szerkesztőségnek, vagy valaki másnak.

A svindler listája című szösszenetet csütörtökön mutatta be Juszt az újságíróknak. A felvetésre, miszerint talán kicsit sarkos ebből a történetből a honi média egészére vonatkozó általánosításokba bocsátkozni, azt válaszolta, hogy szerinte nem, mivel ő most egy gyakran látens, de egyébként mindennapos jelenségre világított rá.