Mátyás
-6 °C
1 °C

Juszt tanúk nélkül maradt

2001.09.27. 10:00
A közismert bűnügyi újságíró szerint azért nem jelentek meg az általuk kért tanúk a kártérítési perén, mert nem szívesen beszélnek arról, ami a hatalomnak nem kedvez. Juszt László és az Eurospekt Kft. azért indított több mint háromszázmillió forintos kártérítési pert az ORFK ellen, mert 1999-ben lefoglalták a Kriminális hetilap számítógépeit.
A bírónő szerint Juszt Lászlónak el kellene gondolkoznia azon, hogy másképp bizonyítsa a több mint háromszázmillió forintos kártérítési igényének jogosságát, mivel az általa kért tanúk nem jöttek el a tárgyalásra. Pintér Dezső, a tv2 elnöke, Árpa Attila és Deák Zsolt producer sem jelent meg csütörtökön a bíróság előtt.

Juszt nem kívánatos lett a televízióknál

Juszt László nem csodálkozik azon, hogy nem jöttek el a tanúk
Juszt László és az Eurospekt Kft. azért perelte be az Országos Rendőr-főkapitányságot, mert 1999. június 1-jén államtitoksértés gyanújával lefoglalták a Kriminális hetilap szerkesztőségének számítógépeit. A hatóság tette ezt annak ellenére, hogy a felkért katonai igazságügyi szakértő véleménye szerint sem sértett a lap törvényt, amikor a megfigyelési ügy kapcsán néhány dokumentum nyilvánosságra került.

A rendőrségi eljárás miatt Juszt nem kívánatos személy lett a kereskedelmi televíziók képernyőjén, a Magyar Televíziónál kiemelkedő nézettségű Kriminális műsorát pedig megszűntették. Hosszas huzavona után a Fővárosi Főügyészség végül 2000 januárjában bűncselekmény hiányában szüntette meg a nyomozást.

A közismert bűnügyi újságíró százezer forint nem vagyoni kártérítést követel, míg az Eurospekt Kft. 307 millió forint elmaradt hasznot szeretne behajtani. Az általuk felkért szakértő számításait azonban az alperes nem fogadta el, így igazságügyi könyvszakértő kirendelésére lesz majd szükség.

Kényes téma Juszt ügye

Juszt László az Indexnek elmondta: senki sem szeret megjelenni a bíróság előtt, még tanúként sem. Pláne akkor, ha olyat kell mondani, ami a hatalomnak nem kedvez. A közszolgálati, valamint a kereskedelmi televízióknál azért nem kerülhetett képernyőre, mert a vezetői óriási nyomás alatt voltak.

A tárgyalás 2002. január 21-én folytatódik.