Eleonóra
-1 °C
2 °C

Az 'Év kórházában' halt meg a mandulaműtétes fiú

2005.04.21. 21:51
Már kioperálták annak a négyéves kunszentmiklósi kisfiúnak a szerveit, aki egy mandulaműtét után váratlanul az agyhalál állapotába került a kecskeméti megyei kórházban. Két orvost felfüggesztettek, a rendőrségen nyomozást indított. Az intézmény 2004-ben megkapta az Év kórházának járó elismerést az Egészségügyi Minisztérium és a Kórházszövetség képviselőitől. A szülők szerint a kórház nem tájékoztatta őket.

A belső vizsgálat még nem zárult le a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházában a mandulaműtét utáni agyhalál ügyében, de két kollegát már felfüggesztettek, mondta az Indexnek Dr. Svébis Mihály, az intézmény orvosigazgatója. A rendőrség csütörtökön nyomozást indított.

A szülők szerint
nem tájékoztatták őket
Az RTL Klub csütörtökön este arról számolt be, hogy a kisfiú szülei nem kaptak pontos tájékoztatást a gyermekük állapotáról, a kórház ezt cáfolta.
Az RTL Klub csütörtök esti híradása szerint a szülők egy hétig nem tudták pontosan, hogy mi történt a műtétkor, hogy az újraélesztéskor mennyire károsodott kisfiuk, Márk agya. Az orvosok jó ideig csak azt mondták nekik, hogy altatják a kisfiút, mert ez kell a felépüléséhez. A szülők egy idő után már sejtették, hogy nagy baj van.
"Arra utaló jelek voltak, hogy a pupillája merev, nem reagált a fényre, a kis feje hideg volt, úgyhogy voltak jelek, csak én nem akartam tudomásul venni...Mindig azzal takaróztak, hogy ők ehhez nem értenek, nem mondhatják ki" - mondták a szülők az interjúban.
Dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Kórház orvos-igazgatója az RTL Klubnak úgy nyilatkozott, hogy a szülők tájékoztatása végig megfelelő volt. "A gyerekgyógyászati osztály vezetője többször beszélt velük, sőt, a Budapestre szállítás előtt én is beszéltem velük és elmondtam nekik a gyanúmat" - mondta.
Mint arról beszámoltunk, az agyhalál állapotába került egy négyéves kunszentmiklósi kisfiú, miután mandulaműtétet végeztek rajta a kecskeméti kórházban április 13-án. A műtét után az altatóorvos észlelte, hogy légzési elégtelenség alakult ki a betegnél; a megnyitott légcsőben egy szövetdarabot, feltehetően egy manduladarabot találtak. Az oxigénhiány miatt nem sokkal később a kisfiú agya leállt.

A rendőrség nyomozást kezdett

A gyermek tragédiájával kapcsolatban a feljelentés szerdán érkezett meg. A rendőrség munkatársai a Bethesda kórházban gyűjtik a vizsgálathoz szükséges orvosi adatokat, dokumentumokat - közölte Ferenczi László alezredes, a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel csütörtökön.

Hozzátette: a főkapitányság bűnügyi osztálya elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt.

Csütörtökön felfüggesztették a sebészt és az altatóorvost, akik a mandulaműtétet végezték, de a belső vizsgálaton bebizonyosodhat, hogy mégsem hibáztak, mondta az orvosigazgató. A Szegedi Tudományegyetem orvosprofesszora által vezetett vizsgálat várhatóan a jövő héten zárul le. A kórház addig is feljelentést tett a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányságon orvosi mulasztás alapos gyanúja miatt.

Múlt héten egy 28 éves nő halt meg a kórházban

A kórház főigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a múlt héten egy másik sajnálatos eset is történt az intézményben, amely egyébként elnyerte az Év Kórháza címet 2004-ben. A múlt héten egy 28 éves nő halt meg egy műtét után. Az operációt végző sebész szerdán felmondott, és a kórház ebben az ügyben is feljelentést tett, mondta Dr. Svébis Mihály.

Elmondta, az Év Kórháza minősítést az Egészségügyi Minisztérium és a Kórházszövetség képviselőinek terepszemléje után adják; összesen húsz-harminc szakmai, illetve gazdasági szempont figyelembevételével döntenek. A 2004-es eredmények alapján a kecskemétin kívül a siófoki és a békéscsabai kórház nyerte el a címet. (A kórházi ágyak számától függően három kategóriában osztják ki ezt az elismerést minden évben. Elsősorban az intézmény gazdálkodásának stabilitását, a szakmai felkészültséget és az ellátás színvonalát veszik figyelembe, írta a Népszabadság.)

Már kioperálták Márk szerveit

Kérdésünkre az orvosigazgató elmondta, a négyéves Márk szülei eddig nem léptek fel kártérítési igénnyel. A szülők akaratának megfelelően a kisfiú átültethető szerveit - veséit, szívét, tüdejét - már kioperálták. Egy hozzá hasonló korú, súlyú kisgyerek életét menthetik meg majd.