Judit
3 °C
7 °C

Matáv-munkaruhás kábeltolvajok - több százmilliós kár

2002.05.31. 10:39
Hamis munkáltatói igazolványokkal és matávos munkaruhával az igazoltató rendőröket is megtévesztették egy kábellopásra szakosodott bűnbanda tagjai - számolt be az esetről a Magyar Hírlap. A mintegy húsztagú csapat a Matáv speciális térképeit megszerezve példásan előkészítette minden akcióját, amelyek során teherautószámra húzták ki a karvastagságú kábeleket a föld alól, több százmillió forint kárt okozva a cégnek.
Közel négy éven keresztül, több teherautónyi telefonkábelt lopott el egy húszfős bűnbanda, melynek tagjai matávos munkaruhában portyáztak.

Több teherautónyi kábel

A nyomozás adatai szerint a budapesti banda 1999 óta rendszeresen, részletesen kitervelt akciókkal lopkodta a telefonkábeleket. Csaknem száz alkalommal, összesen több terherautónyi kábelt zsákmányoltak. Eddig nyolc gyanúsítottat helyeztek előzetes letartóztatásba - tájékoztatta a Magyar Hírlapot Szabó Zsolt őrnagy, a BRFK betörési alosztályának helyettes vezetője.

Alvállakozó ötletgazda

Pataki István az ügy egyik gyanúsítottja
A csoport három éve a használaton kívüli rézkábelekkel kezdte, ám miután ezek elfogytak, működő kábeleket húzogattak ki a föld alól. A kábelt színesfémként orgazdáknál értékesítették. Az akciók megszervezéséhez a Matáv belső térképeit használták. A rendőrség feltételezi, hogy az ötlet egy a Matávnak kábelfektetési munkát végző alvállalkozó cégtől származik.

Ők pontosan tudták, hogy mekkora értéket rejt a föld alatti kábelcsatornák labirintusa. A megbízóktól kapott speciális térképeket átmentették az "éjszakai műszakba". Volt olyan éjszaka, mikor a nyolc közreműködő fejenként 300 ezer forintot vihetett haza.

Lebuktak a Kábel utcában

A banda először tavaly novemberben került a rendőrség látókörébe: ekkor a XIX. kerületben, a Kábel utcában lebuktak, miután tetten érték a csapat három tagját, akik 250 méter kábelt húztak ki a föld alól.

A lopásokat precízen előkészítették. A legforgalmasabb városrészeken sem zavartatták magukat. Előfordult, hogy egy nappal az akció előtt Matáv feliratú szalaggal lekerítették csatorna környékét, hogy a parkoló autók se zavarják a munkát. Arra is volt példa, hogy az igazoltató rendőröknek Matáv munkáltatói igazolást mutattak fel, közölve, hogy a cég megbízásából végzik dolgukat.

Körözés

A rendőrség nagy erőkkel keresi az ügy egyik gyanúsítottját, Pataki István 30 éves budapesti lakost. Pataki István jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik, ellene országos elfogatóparancs van érvényben.

Budapest rendőrfőkapitánya 500 ezer forint díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?