Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Továbbképző központ lehet az egykori Kádár villában

2002.04.25. 16:45
Továbbképző bázist tervez Salgótarján és Nógrád megye önkormányzata a karancsberényi Kádár villában. A magyar - szlovák határ menti szálláshelyre - ahol még Carlost is bújtatták - 25 éve nem költöttek egy fillért sem.
Negyedszázados hercehurca után átépítik a karancsberényi Kádár-villát. Kádár János egykori pihenőhelye a Nógrád megyei település külterületén áll, hajdan az MSZMP Központi Bizottságának ingatlana volt. A magyar-szlovák határ melletti falu lakói és az azóta kiszivárgott információk szerint a magyar titkosszolgálat is itt bújtatta az azóta elfogott nemzetközi terroristát, Carlost.

A rendszerváltást követően az épület többször volt olyan - azóta betiltott - szervezetek féllegális találkozóinak színtere és olykor lőtere, melyek iránt a magyar nemzetbiztonsági szolgálat megkülönböztetett figyelemmel és titkosszolgálati módszerekkel érdeklődött. Ám hiába volt mindig is hivatalos gazdája a bázisnak, arra 25 éve nem költöttek egy fillért sem 25 éve. A falu polgármestere, Imreh Károly hosszú évek óta szerette volna, ha nyugdíjas otthonná alakítják a házat, ám a szándék elveszett a hivatalok szándékainak útvesztőiben.

A Kádár-villa hányattatott sorsa most rendeződni látszik: Salgótarján és Nógrád megye önkormányzata negyven fő befogadására alkalmas továbbképző-bázist szeretne kialakítani a hajdani szálláshelyen. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha a Nógrádi Területfejlesztési Tanács átveszi az épület kezelési jogát a Belügyminisztériumtól.