Ödön
1 °C
11 °C

Továbbképző központ lehet az egykori Kádár villában

2002.04.25. 16:45
Továbbképző bázist tervez Salgótarján és Nógrád megye önkormányzata a karancsberényi Kádár villában. A magyar - szlovák határ menti szálláshelyre - ahol még Carlost is bújtatták - 25 éve nem költöttek egy fillért sem.
Negyedszázados hercehurca után átépítik a karancsberényi Kádár-villát. Kádár János egykori pihenőhelye a Nógrád megyei település külterületén áll, hajdan az MSZMP Központi Bizottságának ingatlana volt. A magyar-szlovák határ melletti falu lakói és az azóta kiszivárgott információk szerint a magyar titkosszolgálat is itt bújtatta az azóta elfogott nemzetközi terroristát, Carlost.

A rendszerváltást követően az épület többször volt olyan - azóta betiltott - szervezetek féllegális találkozóinak színtere és olykor lőtere, melyek iránt a magyar nemzetbiztonsági szolgálat megkülönböztetett figyelemmel és titkosszolgálati módszerekkel érdeklődött. Ám hiába volt mindig is hivatalos gazdája a bázisnak, arra 25 éve nem költöttek egy fillért sem 25 éve. A falu polgármestere, Imreh Károly hosszú évek óta szerette volna, ha nyugdíjas otthonná alakítják a házat, ám a szándék elveszett a hivatalok szándékainak útvesztőiben.

A Kádár-villa hányattatott sorsa most rendeződni látszik: Salgótarján és Nógrád megye önkormányzata negyven fő befogadására alkalmas továbbképző-bázist szeretne kialakítani a hajdani szálláshelyen. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha a Nógrádi Területfejlesztési Tanács átveszi az épület kezelési jogát a Belügyminisztériumtól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?