Friderika
12 °C
29 °C

Már 30 halott a kairói sziklaomlás miatt

2008.09.07. 11:15
Vasárnap reggelig 30 halottat és 47 sebesültet találtak a mentőcsapatok a szombat délelőtti kairói sziklaomlás helyszínén.

Az egyiptomi főváros déli peremén, a Mokattam-domb tetején óriási, egyenként is 50-60 tonnás szikladarabok szakadtak le, és lezúdulva leromboltak legkevesebb 35 házat, köztük egy hatemeleteset is.

A mentést először puszta kézzel folytatták órákon át, mert csak szombat délutánra értek a helyszínre daruk és más munkagépek. Az óriási kő- és törmelékhalom alatt valószínűleg még több százan is lehetnek - a mentők azt remélik, hogy talán még néhány embert élve találnak.

30 holttestet ástak ki és 47 sérültet szállítottak kórházba

Vasárnap reggelig 30 holttestet ástak ki és 47 sérültet szállítottak kórházba - az utóbbiak közül legalább tucatnyian életveszélyes állapotban vannak. A sziklaomlás okát továbbra sem tudják, de a környékbeliek szerint valamilyen építési munkák folytak a dombtetőn, és ők már korábban szóltak a hatóságoknak, hogy az veszélyes lehet.

A domb aljában most eltemetett házakat egyébként építési engedély nélkül húzták fel évekkel ezelőtt, és a kairói építésügyi minisztérium illetékese azt mondta: már folyamatban volt annak intézése, hogy az ott lakókat kitelepítik, a házaikat pedig lebontják, éppen azért, mert veszélyes helyre, engedély nélkül építették.