Felfüggesztette Kaiser Ede életfogytiglani büntetésének végrehajtását a bíróság

2008.09.24. 12:36

Felfüggesztette Kaiser Ede életfogytiglani fegyházbüntetésének végrehajtását szerdán a Fővárosi Bíróság (FB), tekintettel arra, hogy a móri bűncselekmény elkövetésével mást vádol a Fővárosi Főügyészség. A bíróság egyúttal elrendelte Kaiser Ede előzetes letartóztatását.

A nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás és más erőszakos bűncselekmények miatt Kaiser Ede már két és fél éve jogerősen kiszabott tényleges életfogytig tartó szabadságvesztését töltötte.

A Fővárosi Ítélőtábla áprilisban rendelt el perújítást a móri ügyben és más súlyos bűncselekményekben elítélt Kaiser Ede ügyében. A perújítást az indokolta, hogy az újabb bizonyítékok szerint feltehetően mégsem Kaiser Ede követte el a nyolc halálos áldozatot követelő móri bűncselekményt.

A rendőrség eleinte Hajdú Lászlót és Kaiser Edét gyanúsította a 2002. május 9-én elkövetett bűncselekménnyel, amelynek során a móri bankfiókban lemészároltak nyolc embert. Kaiser Ede és Hajdú László az eljárásban következetesen tagadta, hogy köze lenne a bűncselekményhez, más fegyveres rablásokat azonban -, amelyekkel szintén megvádolták őket - elismertek, egy emberölési kísérletet leszámítva.

Az FB első fokon 2004 decemberében a bankrablás és más fegyveres rablások miatt Kaiser Edét tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, Hajdú László bűnösségét azonban nem mondta ki, más fegyveres rablások miatt ítélte 15 évre. A Fővárosi Ítélőtábla 2005. október 25-én jogerőre emelte Kaiser Ede büntetését, ugyanakkor hatályon kívül helyezte Hajdú László vonatkozásában az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasította az FB-t.

Hajdú László megismételt elsőfokú eljárása jelenleg is folyik az FB-n, ahol az ügyész is a vád módosítását kérte, mondván, hogy Hajdú nem bűnös a móri mészárlás vádpontjában. Ebben a perben meghallgatták tanúként W. Róbertet, aki a veszprémi postásgyilkossággal összefüggésben került a rendőrség látókörébe. Ő a bíróság előtt azt vallotta: Hajdúéknak semmi közük a móri ügyhöz.

A Fejér Megyei Bíróságon jelenleg is folyik a W. Róbert elleni eljárás, a Fővárosi Főügyészség 2008. április 2-án előre kitervelt, több emberen nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt emelt vádat ellene a móri ügyben. A Nemzeti Nyomozó Iroda a Tatabányán született W. Róbertre és a börtönben tavaly öngyilkosságot elkövetett N. Lászlóra több mint egy éve figyelt fel. Az NNI tavaly januárban jelentette be, hogy összefüggés van a móri bankrablás és a veszprémi postásgyilkosság között, pár hét múlva pedig elfogták a gyanúsítottakat.

  • Tippek
  • Biztosítás