Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Még pár évig rács mögött marad Kaiser Ede

2008.09.24. 18:31
Szerdán megkezdődött Kaiser Ede perújrafelvétele a Fővárosi Bíróságon. A bíró az első teendők között felfüggesztette a vádlott életfogytiglani fegyházbüntetésének végrehajtását, tekintettel arra, hogy a móri bűncselekmény elkövetésével már mást vádol a Fővárosi Főügyészség.

Másfél évvel az igazi móri mészárosok elfogása után kezdődhetett meg Kaiser Ede, a nyolc halottat követelő bankrablásért jogerősen és ártatlanul tényleges életfogytiglanra elítélt vádlott perújrafelvétele. A Fővárosi Bíróság szerdai tárgyalásán egy meglehetősen lefogyott, fáradt arcú, kezén, lábán megbilincselt Kaiser jelent meg az őt pórázon elővezető fegyveres, maszkos büntetésvégrehajtási őrök gyűrűjében, motyóját egy pannonos szatyorban maga előtt tartva. Nem tükröződött rajta a megkönnyebbülés, hogy hosszú idő után végre tisztázhatja magát a rásütött irtózatosan súlyos vád alól.

Magyarországon igen ritka az ilyen nagy visszhangot kiváltó és ilyen nagy jelentőségű perújrafelvételi eljárás, ezért Szebeni László, a tárgyalást vezető bíró elöljáróban elmagyarázta, hogy a perújításban mások az eljárási szabályok, mint az alap büntetőügyekben. Elsőként az első- és másodfokú ítéletek lényegi részét kell ismertetni, különös tekintettel a perújítás által támadott móri részre, majd a perújítást elrendelő ítélőtáblai határozat citálása következik.

Ennek megfelelően elsőként a Fővárosi Bíróság 2004. december 23-i ítéletét ismertette nagy vonalakban Szebeni László bíró, a pénzváltók, pénzszállítók elleni fegyveres támadásokat, a csepeli posta elleni rablást, illetve a móri mészárlást mind érintve. Az alapügyben hozott elsőfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla 2005. október 25-i másodfokú ítélete leginkább csak a minősítésben változtatta meg, Kaisere Ede büntetését - a nyereségvágyból, több emberen társtettesként elkövetett emberölés miatti tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetést - helybenhagyták.

Képek a tárgyalóteremből

Szebeni bíró ismertette, hogy miután 2007 februárjában a rendőrség elfogta azt a két férfit, akik immár tényleg nagy valószínűséggel gyanúsíthatók a móri bankrablás elkövetésével, a Fővárosi Ítélőtábla 2008. április 24-i végzése rendelte el a Kaiser Ede esetében a perújítást a jogerős ítéletek ellen. A Fővárosi Ítélőtábla perújítási nyomozást rendelt el, amit a Nemzeti Nyomozó Iroda végre is hajtott, azzal a konklúzióval, hogy olyan új bizonyítékok merültek fel, amik arra mutatnak, hogy a móri bűncselekményt nem Kaiser Ede (és Hajdú László) követte el, ezért Kaiser Edét fel kell menteni a móri bűncselekmény vádja alól és a többi vádpont tekintetében enyhébb büntetést kellene kiszabni.

A bíró végül nagy vonalakban ismertette az új móri vádiratot is, ami Nagy Lászlót és Weiszdorn Róbertet nevezi meg a móri mészárlás két elkövetőjeként.

Kaiser kikerül a fegyházból

Bár laikusként egyszerűnek tűnik most már Kaiser ügye - elvégre a móri vádpontban kellene annyit mondani, hogy "nem ő volt" - mégsem lehet hiphop pontot tenni a végére. Igaz, hogy a bíróságnak érdemben a móri bűncselekménnyel kell foglalkoznia, de mivel az alapügyben benyújtott vádiratnak megfelelően kell eljárni, érinteni kell az összes többi vádpontot is. Ez azt jelenti, hogy teljes bizonyítási eljárást kell lefolytatni, az összes vádponton végig kell újra menni, mérlegelni a bizonyítékokat és meghallgatni a tanúkat.

A szerdai tárgyaláson a védelem indítványozta, hogy a bíróság egyesítse Kaiser Ede összes folyamatban lévő büntetőügyét. Ugyanis, annak idején elkülönítették az általa elkövetett kisebb súlyú vagyon elleni bűncselekményeket a durvább, erőszakos bűncselekményektől, hogy minél hamarabb elítélhessék a móri ügy miatt. Így a védelem egyik legfontosabb pontja, a két nappal a móri mészárlás után, Ausztriában elkövetett betöréses lopás sem volt tárgyalható, pedig a védelem következetesen azzal érvelt, hogy a Kaiser Ede elleni vád egyik bizonyítéka, ami szerint a móri mészárlás után hirtelen sok pénze lett Kaisernek, azért nem állhat meg, mert a pénzt az ausztriai balhéból szerezte a vádlott.

A bíróság azonban az ügyésszel egyetértve elutasította a védői indítványt, arra hivatkozva, hogy Kaiser másik folyamatban lévő büntetőügyében túl sok vádlott van rajta kívül, így az ügyek egyesítése a perújrafelvételi eljárás indokolatlan és szükségtelen elhúzódásához vezetne.

A bíróság ezen kívül két másik - Kaiser szempontjából igen fontos - végzést is hozott: mivel gyakorlatilag ugyanazzal a bűncselekménnyel Weiszdorn Róbertet is vádolják, Szebeni az életfogytig tartó szabadságvesztés végrehajtását felfüggesztette, és elrendelte Kaiser Ede előzetes letartóztatásba helyezését. (Az indoklás szerint mivel a mórin kívül még nyolc súlyos vádpont van és tartani lehet a vádlott szökésétől, elrejtőzködésétől, ezért nem jöhet szóba a szabadlábra helyezés.)

Klikk a képre!

Az ügyész állásfoglalása szerint nem indokolt a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztése, ezért fellebbezést nyújtott be a végzés ellen, a védelem viszont indítványozta, hogy mivel Kaiser hét éve van rács mögött, sokkal méltányosabb lenne, ha enyhítenék a fogva tartás körülményeit és házi őrizetbe helyeznék a vádlottat. (A bíróság két végzése a fellebbezésekre tekintet nélkül végrehajtandó. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egy-két napos adminisztráció után megváltoznak Kaiser Ede fogva tartásának körülményei: kikerül a legszigorúbb végrehajtási őrizetből, az életfogytig tartó szabadságvesztés úgynevezett végrehajtási rezsimjéből, és ezt követően már az előzetes letartóztatás enyhébb szabályai szerint tartják majd fogva.)

Rossz bőrben

Mindezek után kezdődhetett meg a tárgyalás érdemi része, Kaiser bírói kihallgatásával. Kaiser az esetek többségében elismerte bűnösségét, kivéve a móri mészárlást. Ezen kívül a másik súlyos ügyben, a pénzszállító elleni rablás esetében, tagadta, hogy meg akarta volna ölni a pénzszállítót, akit életveszélyesen megsebesített a pisztolyából leadott figyelmeztető lövés.

A móri váddal kapcsolatban Kasier elmondta, hogy volt ugyan egy móri barátnője és valóban felötlött benne, hogy ki lehetne rabolni az Erste fiókot, és ezt említette is Kiglich Attilának, de semmiféle előkészületet nem tett a rablás megvalósítására és a móri mészárlás napján nem is volt a városban. Kaiser elmondta azt is, hogy nem ismerte Nagy Lászlót és Weiszdorn Róbertet, a móri rablás két elkövetőjét.

A tárgyalás szünetében Dezső Antal újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy jogszerű és várható volt a bíróság két határozata. Az ügyvéd kiemelte, hogy az előtte álló eljárásban az enyhítő körülmények hangsúlyozására törekszik majd, és hogy már az első eljárásban fel lehetett volna menteni védencét, ezért most is főként a védelem akkori bizonyítékaira alapozva kéri majd a felmentését.

Bár kívülállóként úgy tűnhet, hogy van valamiféle presztízscsata a vádhatóság és a védelem közben, Dezső diplomatikusan csak annyit mondott, hogy sok a másfél év, ami az első perújítási indítványa óta eltelt, de nem hiszi, hogy bárkinek is az érdekében állna az ügy elnyújtása.

Bár bővebb nyilatkozatot az ügyvéd nem tett, annyit azért elmondott védencéről, hogy "elég rossz állapotban van, képzeljék el mit érezhet, hogy most ugyanabban a teremben áll bíróság elé, ahol ártatlanul életfogytig tartó fegyházra ítélték".

Az első fokú eljárás várhatóan pár hónap alatt le is zajlik, az új jogerős ítélet feltehetőleg 2009 tavaszára meg is születhet. De hogy mi lehet a kimenetele a perújrafelvételnek? Hány évet kell még rács mögött tölteni Kasier Edének? "Határozott ideig tartó szabadságvesztésre számítunk" - mondta Dezső Antal, de jóslásba már nem bocsátkozott, mint ahogy hozzátette: "kártérítésben is korai még gondolkodni".

Nem tudni tehát, hogy pontosan mi várható, de azt már most látni, hogy a korábban jogerősen kiszabott legszigorúbb büntetésnél jóval enyhébb büntetésre számíthat Kaiser, hiszen a 2004-es ítélet gerincét pont a móri cselekmények jelentették, amiben most felmentés születik majd. Az is bizonyos, hogy az eddig előzetesben és fegyházban töltött éveket levonják a ténylegesen letöltendő büntetésből, jó magaviseletért pedig akár feltételesen szabadlábra is helyezhetik pár éven belül a móri mészárlás miatt ártatlanul meghurcolt Kaisert.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!