Árpád
-2 °C
3 °C

Magyarokat is kitelepítettek Kaliforniában

2007.10.24. 06:59
Több mint félmillió embert, köztük harminc magyar családot telepítettek ki a Kaliforniában pusztító tűzvész miatt, a helyi magyar szervezet pénztárosának háza a lángok martalékává vált. A nemzeti gárda a tüzek környékét több kilométeres körzetben lezárta, így a károk mértékét egyelőre nem lehet felmérni. Schawzenegger szerint a lángok 68 ezer lakóházat fenyegetnek.

A Kalifornia déli részén pusztító tűzvész miatt San Diego egyes városrészeiből kitelepített magyarok valószínűleg a rokonoknál, ismerősöknél találtak menedéket, számolt be helyi idő szerint kedd este Gidófalvi Zoltán, a San Diegó-i Magyar Ház elnöke.

Csaknem harminc magyar családot telepítettek ki azokból a körzetekből, amelyet elértek a lángok. Kedd estére bizonyossá vált, hogy a helyi magyar szervezet pénztárosának, Mészáros Lajosnak a háza a tűz martalékává vált. A többi család otthonáról nem tudni semmit. Egyelőre nem lehet felmérni a károkat, a nemzeti gárda ugyanis a tüzek környékét több kilométeres körzetben lezárta, mondta Gidófalvi Zoltán, aki az evakuálási határtól egy mérföldre délre lakik.

Befogadták őket

Elmondta, hogy ők is befogadtak egy ismerős házaspárt és gyerekeit. Ennek a családnak a háza épségben maradt, annak ellenére, hogy attól méterekre tombolt a tűz, az utcában, ahol a ház áll, raktárépületek, kerítések, kertek égtek le.

Klikk!

Tájékoztatása szerint a szél ereje kedd estére egy kicsit alábbhagyott, és a helyi híradások alapján úgy tűnik, hogy a tűzoltók hamarosan meg tudják fékezni a 60 mérföld széles sávban pusztító tüzet.

Elmondása szerint az események rendkívül gyorsan zajlottak. Előző nap este a várostól 60 mérföldre kapott lángra a bozót és a hegyekből nagy sebességgel alábukó Szent Anna-szél a nagy melegben szinte órák alatt végigkergette a lángokat a száraz térségen, a tűz 150 mérföld távolságot tett meg. A San Diego megyében élő 2 millió emberből 500 ezernek kellett szinte egyik pillanatról a másikra elhagynia otthonát.

1500 ház égett le

Több mint félmillió embert szólítottak fel evakuálásra kedd estig a kaliforniai San Diego megyében pusztító tűzvész miatt, a katasztrófának öt halálos áldozata van. A lángok 1500 lakóházat és üzletet pusztítottak el.

Dana Perino fehér házi szóvivő bejelentette, George Bush csütörtökön Kalifornia szövetségi államba látogat, hogy személyesen tájékozódjon a helyzetről, szolidaritását fejezze ki a lakosságnak és biztosítsa, hogy helyi hatóságok minden szükséges segítséget megkapjanak.

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó kérte George Bush elnököt, minősítse a tűzvészt nagyszabású katasztrófának, ami szövetségi segítség igénybevételére jogosít fel. A kormányzó az elnökhöz intézett levelében közölte, a katasztrófa olyan súlyos, hogy a szövetségi állam és helyi hatóságok már nem képesek egyedül megbirkózni vele. Schawzenegger közölte, a lángok 68 ezer lakóházat fenyegetnek a szövetségi államban. Több mint hatezren küzdenek a lángokkal. A kaliforniai kormányzat a kárt több százmillió dollárra becsüli.

Gyorsan terjed a tűz

A tűzoltók munkáját 30 repülőgép és helikopter segíti. Kanadából szerdán San Diegóba repül a világ egyik legnagyobb tűzoltó gépe, a négymotoros Martin Mars 25 másodperc alatt 27 tonna víz felvételére képes. A québeci tűzoltóság két gépe már a helyszínen dolgozik.

Az erős széllökések és a forró, száraz időjárás miatt gyorsan terjedtek a lángok. Tizennégy helyen gyulladt ki bozót és az erdő, a lángok 1350 négyzetkilométernyi területet emésztetek fel a Los Angelestől északra fekvő térség és a mexikói határ közelében fekvő San Diego között.

A lakosságot felszólították, hogy ne terhelje le a mobilhálózatot és mindenben segítse a tűzoltókat. A katasztrófának öt halálos áldozata van, több mint harminc ember, közöttük 18 tűzoltó sérült meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?