Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Negyven évet kapott a nagyigmándi kalapácsos gyilkos

2004.06.15. 13:09
Negyven évi szabadságvesztéssel sújtotta aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés miatt a nagyigmándi kalapácsos gyilkost a Fővárosi Ítélőtábla kedden. A férfi leghamarabb negyven év múlva, hetvenkét éves korában szabadulhat. Az ítélet jogerős.
A jogerős ítélet indoklása szerint Kerekes Ferenc éjszaka, részegen kalapáccsal mért több tucatnyi ütést a szomszédjában lakó két nőre. A tényleges életfogytiglan kiszabására csak azért nem került sor, mert az elkövető ez eljárás során mindvégig együttműködött a hatóságokkal, feltáró jellegű beismerő vallomást tett, és megbánást tanúsított.

Horror

2002 júniusában egy éjszaka az anyjával együtt lakó Kerekes Ferenc ittasan tért haza, de éhes volt és bemászott a szomszéd ház ablakán. Az ott lakó idős asszonyt és középkorú lányát jól ismerte, elmondása szerint kedvelte, bejáratos volt hozzájuk, házimunkát is végzett a kertjükben.

Mikor Kerekes Ferenc a szomszédék konyhájában enni kezdett, az idős asszony felébredt és kérdőre vonta, mire a férfi az asztalon talált egykilós kalapáccsal húsz közepes és egy nagy erejű ütést mért a fejére. A zajra előjött a lány is, aki menekülni próbált, ám Kerekes Ferenc őt is elérte és agyonverte. Ezután az elkövető az áldozatok lakásában megfürdött, mosógépben kimosta ruháit, majd távozott a helyszínen talált ötezer forint készpénzzel, mobiltelefonnal, fényképezőgéppel, karórával és kerékpárral. Előbb Győrbe, majd Budapestre utazott, zsákmányát értékesítette, ám napokon belül elfogták Tatabányán.

Még szeretné látni a kinti világot

Az első fokon eljáró Komárom-Esztergom Megyei Bíróság tavaly januárban életfogytiglanra ítélte a vádlottat azzal, hogy leghamarabb negyven év múlva vizsgálható a feltételes szabadságrabocsátás lehetősége. Az ítélet ellen a védő enyhítésért fellebbezett, az ügyészség viszont nem kérte a büntetés súlyosbítását, így erre másodfokon már nem is nyílt lehetőség.

Kerekes Ferenc az utolsó szó jogán tett nyilatkozata szerint nagyon megbánta tettét és nagyon szerette a sértetteket. Nem tud magyarázatot adni a történtekre, erősen ittas állapotban volt. Kérte, olyan büntetést szabjanak ki, hogy még lássa a kinti világot.