Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Több ezer házat veszélyeztetnek az erdőtüzek

2008.07.06. 16:16
Még mindig 330 helyen lángolnak az erdők Kaliforniában, miután a tűzoltók vasárnap Big Sur és Santa Barbara körzetében két nagy erdőtűzzel küzdöttek meg. Épületek ezrei vannak veszélyben, Arnold Schwarzenegger kormányzó növelni akarja a katasztrófavédelem támogatását.

A kaliforniai tűzoltók két nagy erdőtűzzel küzdöttek vasárnap, amelyek több ezer épületet veszélyeztetnek Big Sur nyaralóváros és a Santa Barbara közelében lévő Goleta környékén. Ezekkel együtt még mindig 330 helyen égnek az erdők és a bozótosok a Csendes-óceán partján fekvő államban, ahol június huszadika óta több mint 1700 helyen csaptak fel a lángok.

A Los Angeles városától nagyjából 160 kilométerre délre fekvő Goletánál égő tűz ellen 1186 tűzoltót vezényletek ki, akiknek szombatra már sikerült a lángok egynegyedét megfékezniük. Az oltási munkálatokat vezető James Smith elmondta, hogy kritikus napnak néznek elébe a lángok elleni küzdelemben, miközben több mint 2600 házból kellett evakuálni az embereket a már 3380 hektáron pusztított tűz miatt.

A San Franciscótól 190 kilométerre délre található Big Sur városát fenyegető tűznek mindössze öt százalékát sikerült megfékeznie a lángok ellen küzdő majdnem kétezer tűzoltónak. A területen eddig húsz házat pusztítottak el a lángok, további kétezer épület van veszélyben.

Az utóbbi hetekben több mint kétszázezer hektárnyi területen pusztítottak tüzek Kalifornia állam területén. A lángok elleni védekezésben több mint húszezer ember, 1641 tűzoltóautó, és 118 helikopter vesz részt, a végletekig kihasználva az állam erőforrásait. Arnold Schwarzenegger kormányzó a krízis kapcsán felhívta a figyelmet, hogy növelni kell a katasztrófavédelem támogatását, mivel 1700 tűz ellen még az erdőtüzekre nagyon felkészült Kalifornia sem tud hatékonyan fellépni.

Kalifornia erdészeti és tűzvédelmi hivatalának (CALIFIRE) adatai szerint több mint tízezer lakóépület van veszélyben, és 85 épület már a lángok martalékává vált. Októberben az állam egyik legsúlyosabb tűzviharában kétezer ház semmisült meg és 640 ezer embert kellett kitelepíteni. A nyolc ember életét követelő erdőtüzek egymilliárd dolláros kárt okoztak az Egyesült Államok leggazdagabb államának.