Vilhelmina
10 °C
21 °C

Szeszélyes szél szítja a kaliforniai lángokat

2003.10.29. 15:02
Csaknem egy hete tombolnak Kalifornia-szerte az erdõtüzek. Tizennyolcan vesztették eddig életüket a pusztító lángok közt. A tûzoltók munkáját nagyban nehezíti a száraz, szeles idõjárás.
Továbbra is ezrek otthonait fenyegetik a Dél-Kaliforniában pusztító erdő- és bozóttüzek. A meteorológiai előrejelzések nem sok jót ígérnek lángokkal küzdőknek, bár a levegő lehűlése elvileg segíti az oltást, a száraz időjárás, a kiszámíthatatlanul fel-feltámadó, változó irányú szél azonban a tüzek továbbterjedésének kedvez. A hatóságok adatai szerint legalább tizennyolcan vesztették eddig életüket és szombat óta csaknem kétezer otthon vált a lángok martalékává.

A legutóbbi híradások tizenhárom tűzfészekrõl számolnak be, melyek Dél-Kalifornia öt megyéjében már több mint 240 ezer hektárnyi területet égettek fel. A legnagyobb aggodalmat a Los Angelestől hetven mérföldre található, úgynevezett "Öreg Tűz" váltja ki, mely a San Bernardino hegységben pusztít, és most körülzárt tizenhat kisebb hegyi települést. A tűzoltók leginkább a változékony széljárásra panaszkodnak, mivel a meg-megforduló szél folyamatos taktikaváltásra kényszeríti õket, nagyban hátráltatva a hatékony munkát. Fõ feladatuknak most az életmentést tekintik a napok óta talpon lévő tűzoltók.

A kaliforniai hatóságok csaknem nyolcvanezer kaliforniai lakost szólítottak fel otthonuk elhagyására, figyelmeztetve arra is, hogy a késlekedők az életükkel játszanak. A híradások megemlítik, hogy a halálos áldozatok többsége az otthon maradók közül került ki, illetve négy hetven évesnél idősebb lakos szívrohamban hunyt el. Greg Cox megyei seriff szerint a halálos áldozatok száma valószínűleg emelkedik majd.

Az amerikai elnök hétfőn katasztrófa sújtotta területté nyilvánította az erdőtüzekkel küzdő államot, megnyitva ezzel az utat a szövetségi segélyeknek, mellyel az önkormányzatok, cégek és magánemberek is hozzájárulhatnak a károk enyhítéséhez.