Alfréd
-2 °C
2 °C

Újabb erdőtűz Kaliforniában

2007.11.24. 19:25
Gyorsan terjedő erdőtűz pusztít a dél-kaliforniai Malibuban: legalább 35 ház leégett, további kétszáz veszélybe került, a lángok elől több száz embert költöztettek ki lakhelyéről a számos hollywoodi hírességnek otthont adó településen.

A lángok szombatra virradóra csaptak fel egyelőre tisztázatlan okból a nemzeti park területén lévő Malibu-tó közelében és öt óra leforgása alatt hozzávetőleg 600 hektárt perzseltek fel - közölte Mike Brown, a Los Angeles megyei tűzoltóság szóvivője. Mintegy 500 tűzoltó, tíz tűzoltó-helikopter és két repülőgép küzd az erős szél szította lángokkal. Az oltást nehezíti, hogy a széllökések helyenként elérik a 80 kilométer/órás sebességet.

Kétszáz veszélyeztetett épületből evakuálták a lakókat, és több ezer embert riadóztattak, hogy álljanak készen a gyors kimenekítésre. A CNN amerikai hírtelevízió drámai légi felvételeket mutatott a lángokban álló lakónegyedekről és a csendes-óceáni partvidék felett gomolygó sűrű füstfelhőről. A település tengerparti sávjában és dombjai között sok hollywoodi sztárnak van villája, többek között Mel Gibsonnak, Tom Hanksnek, Pamela Andersonnak, Britney Spearsnek, Goldie Hawnnak, Richard Gere-nek vagy Steven Spielbergnek.

Egy hónap alatt ez már a második tűzvész Malibuban. Október végén több mint 1800 hektáros terület és több mint féltucat épület, köztük egy templom, vált a lángok martalékává. Kalifornia déli részén ebben az időszakban több mint egy tucat tűzfészek valóságos lángtengerré nőtt össze. Tizenhét ember életét vesztette, 1900 négyzetkilométeres terület égett le és csaknem kétezer ház semmisült meg a természeti csapásban.