Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Iskolai vérengzést akadályoztak meg egy kaliforniai középiskolában

2005.12.17. 09:05
Iskolai vérengzést akadályozott meg a rendőrség egy kaliforniai középiskolában, amelyet két kamasz készített elő az 1999-es columbine-i támadás mintájára.

Lancaster város rendőrkapitányának pénteki közlése szerint egy tizenöt és egy tizenhét éves kamasz jövő év február 14-én, Valentin napján akart megtámadni egy helyi középiskolát. A leendő merénylőket egyik diáktársnőjük jelentette fel az iskola igazgató-helyettesénél, miután megfenyegették.

Az egyik fiú letartóztatása után bevallotta, hogy egy házilag készült pokolgéppel akartak tervüket végrehajtani. "Meg akartuk ölni az összes középiskolást, akik gúnyolódtak rajtunk, és utána öngyilkosságot követtünk volna el" - mondta.

A házkutatás során a rendőrök megtalálták a pokolgép-készítés használati utasítását, továbbá detonátorokat, gázálarcot és széndioxid-pasztillákat, sátánista rajzokat és anarchista dokumentumokat koboztak el. Megtalálták a columbine-i gyilkosok, a neonáci eszméket valló Eric Harris és Dylan Klebold fotóit is, akik 1999. április 20-án 12 diákot és egy tanárt öltek meg a Colorado állambeli Littleton iskolájában, majd önmagukkal is végeztek.

A Columbine-ügy nagy port vert fel annak idején az Egyesült Államokban és újraélesztette a szabad fegyverviselésről folyó vitát. Az esetről és hátteréről Michael Moore készített híressé vált dokumentumfilmet Kóla, suska, sült krumpli (Bowling For Columbine) címmel, ami 2003-ban elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat.