Oszkár
20 °C
29 °C

Erdőtűz Kaliforniában: százakat evakuálnak

2008.07.27. 12:14
Szombaton tizenhatszorosára nőtt a tűzvész által sújtott területek nagysága.

Erdőtűz miatt ki kellett telepíteni otthonából több száz embert a kaliforniai Yosemite Nemzeti Park közelében. Daniel Berlant, a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal szóvivője közölte, hogy csak szombaton tizenhatszorosára - 405 hektárról 6475 hektárra - emelkedett a tűzvész által sújtott területek nagysága. A lángok a Merced folyó mindkét partján pusztítanak. A tűzoltóság becslése szerint összességében kétezer lakóházat fenyegetnek a tüzek.

A Kalifornia középső részén elterülő Yosemite Nemzeti Park közelében kiürített 170 ház többsége Midpines városkában - a park nyugati bejáratához vezető 140-es főút mentén fekvő legfontosabb turisztikai céltelepülésen - található. A tűzoltóság több kis környező település lakosait is felszólította, hogy készüljenek fel az evakuálásra. Nagy a valószínűsége ugyanis annak, hogy a következő hetekben nem sikerül megfékezni a lángok terjedését.

Eközben Észak-Kaliforniában újabb tűzoltó vesztette életét szolgálatteljesítés közben. A 18 éves Andrew Jackson Palmerre rádőlt egy fa, és kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe. A június 21-e óta pusztító erdőtüzek már három tűzoltó életét követelték, mintegy háromszázan pedig megsérültek.

Az utóbbi öt hét alatt közel félmillió hektárnyi erdő semmisült meg, és főleg Kalifornia északi, illetve középső részén kellett emberek tízezreit kitelepíteni. A legnehezebb pillanatokban 25 ezer tűzoltó küzdött a lángokkal: a kaliforniaiak segítséget kaptak az Egyesült Államok 41 államából, Kanadából, Görögországból, Ausztráliából, Új-Zélandról és Mexikóból.

Kalifornia hatóságai szerint soha ennyi erdőtűz nem pusztított még az államban: júniusban egyidejűleg több mint kétezer helyen lobbantak fel a lángok, és közel háromszáz gócpontot még nem sikerült felszámolni.