Géza
-12 °C
-4 °C

Pénzbüntetésre ítélték az elítélttel közösülő börtönorvost

2005.09.29. 15:07
Folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés miatt kétszázezer forint pénzbüntetésre ítélte a katonai bíróság azt a börtönorvost, aki tavasszal teherbe ejtett egy rabot a Kalocsai fegyházban.

Nem jogerősen pénzbüntetéssel sújtotta a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsa csütörtökön azt az orvost, aki a Kalocsai Fegyház és Börtönben szexuális viszonyt folytatott egy elítélttel. A hadbíró bűnösnek mondta ki a vádlottat folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés büntettében, ezért kétszázezer forint pénzbüntetésre ítélte, amely meg nem fizetése esetén szabadságvesztésre változtatható.

A vádlott a börtön egészségügyi osztályvezetője volt, akit az egyik elítélt többször felkeresett egészségügyi panaszaival; az orvos és a beteg 2004 nyarán szexuális viszonyba kezdett. A pár mindig az orvosi szobában szeretkezett, a sértett azonban idén tavasszal teherbe esett, amelyet 2005. március 9-én megszakítottak.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy az időközben nyugállományba vonult vádlott beismerő, feltáró vallomást tett, megbánó magatartást tanúsított, szolgálatát több éven keresztül jól ellátta, valamint hogy nős és gyermeke van. Az ítéletet ugyanakkor súlyosbította, hogy a cselekmény hosszabb ideig tartott, a vádlott fontos beosztásban teljesített szolgálatot, és tette alkalmas a felügyelő és az elítéltek közötti viszony lejáratására, mert olyan látszatot kelthet, hogy a felügyeletnek mindent szabad.

A bíróság álláspontja szerint a kiszabható három évi szabadságvesztés túl szigorú lenne, és a katonai ügyészi indítvánnyal egyezően a pénzbüntetés eléri a büntetési, nevelési célokat. Az ügyészség indítványozta az orvos lefokozását, amelyet a bíróság mellőzött, mivel a vádlottat eltávolították a testületből és így nem nyílik lehetősége, hogy a jövőben hasonló jellegű bűncselekményt kövessen el. Mivel az ügyész, a védő és a vádlott is három nap gondolkodási időt kért, az ítélet nem jogerős.