Olivér
4 °C
8 °C

Csendesebbek, de vadabbak Sandokan utódai

2002.02.06. 06:19
A kor kalózai nem olyan aktívak, mint korábban, ám akcióik egyre véresebbek. Egy kalózellenes szervezet aggasztónak nevezte, hogy a tengeri haramiák egyre több esetben alkalmaznak fegyveres erőszakot. Ne akarjunk minden áron az indonéz vizeken hajózó tengerész lenni, mert ott portyáznak a legtöbbet Sandokan kései utódai.
Drake kapitány, Long John Silver, Fekete Szakáll, de főképp Sandokan kései utódai 2001-ben kevesebbszer támadtak, mint tavalyelőtt, de akcióik kegyetlenebbek voltak.

Tavaly 21 áldozat

A Nemzetközi Hajózási Hivatal Kalózellenes Központja a hét elején Kuala Lumpurban közölte, a regisztrált kalóztámadások száma tavaly 335-re esett vissza az előző évi 469-ről. Ezzel szemben a kalóztámadások során meggyilkolt tengerészek száma a 2000. évi 15-ről tavaly 21-re emelkedett.

Különösen aggasztónak minősítette a hivatal, hogy a kalózok növekvő mértékben alkalmaznak fegyveres erőszakot. Tavaly 73 ilyen esetet regisztráltak - 22-vel többet, mint az előző évben.

Veszélyes zónák

A közölt adatok szerint továbbra is az indonéz vizek a legveszélyesebbek, amelyeken 91 kalóztámadást hajtottak végre tavaly. Ezután India és Banglades parti vizei azok a helyek, ahol a tengerészek a legkevésbé érezhetik magukat biztonságban, de a kalóztámadások számának emelkedését figyelték meg különböző afrikai országok közelében is.

Őrjáratokkal elkergethetők

Kedvező változás mutatkozik viszont a világ egyik legtöbbet használt vízi útján, a Malakka-szorosban, ahol a kalóztámadások száma 75-ről 17-re esett vissza. Ez arra vezethető vissza, hogy a malajziai haditengerészet szaporította őrjáratait a szorosban - jelentették Nemzetközi Hajózási Hivatal összesítésére hivatkozva a hírügynökségek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?