Gyöngyi
4 °C
14 °C

Csendesebbek, de vadabbak Sandokan utódai

2002.02.06. 06:19
A kor kalózai nem olyan aktívak, mint korábban, ám akcióik egyre véresebbek. Egy kalózellenes szervezet aggasztónak nevezte, hogy a tengeri haramiák egyre több esetben alkalmaznak fegyveres erőszakot. Ne akarjunk minden áron az indonéz vizeken hajózó tengerész lenni, mert ott portyáznak a legtöbbet Sandokan kései utódai.
Drake kapitány, Long John Silver, Fekete Szakáll, de főképp Sandokan kései utódai 2001-ben kevesebbszer támadtak, mint tavalyelőtt, de akcióik kegyetlenebbek voltak.

Tavaly 21 áldozat

A Nemzetközi Hajózási Hivatal Kalózellenes Központja a hét elején Kuala Lumpurban közölte, a regisztrált kalóztámadások száma tavaly 335-re esett vissza az előző évi 469-ről. Ezzel szemben a kalóztámadások során meggyilkolt tengerészek száma a 2000. évi 15-ről tavaly 21-re emelkedett.

Különösen aggasztónak minősítette a hivatal, hogy a kalózok növekvő mértékben alkalmaznak fegyveres erőszakot. Tavaly 73 ilyen esetet regisztráltak - 22-vel többet, mint az előző évben.

Veszélyes zónák

A közölt adatok szerint továbbra is az indonéz vizek a legveszélyesebbek, amelyeken 91 kalóztámadást hajtottak végre tavaly. Ezután India és Banglades parti vizei azok a helyek, ahol a tengerészek a legkevésbé érezhetik magukat biztonságban, de a kalóztámadások számának emelkedését figyelték meg különböző afrikai országok közelében is.

Őrjáratokkal elkergethetők

Kedvező változás mutatkozik viszont a világ egyik legtöbbet használt vízi útján, a Malakka-szorosban, ahol a kalóztámadások száma 75-ről 17-re esett vissza. Ez arra vezethető vissza, hogy a malajziai haditengerészet szaporította őrjáratait a szorosban - jelentették Nemzetközi Hajózási Hivatal összesítésére hivatkozva a hírügynökségek.