Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Két nap alatt kitermelték árukat a francia sebességellenőrző-kamerák

2003.11.03. 16:28
Minden elképzelést messze felülmúló hatékonysággal szerepelt az a tíz automata radarkészülék, amely Mindenszentek hétvégéjén debütált a francia utakon: péntektől vasárnap estig 3500 gyorshajtó került lencsevégre. A szintén automatikusan kiszabott pénzbírság minimális összértéke - 315 ezer euró - négy újabb készülék árát fedezi.
A tetten ért autós kihágók száma meglepte az illetékeseket, ugyanis a sajtóban jóval a premier napja előtt valamennyi radarkészülék pontos földrajzi helyét közölték. Emellett az interneten térképen bejelölve hozták az autósok tudomására, hol kell ellenőrzésre számítaniuk, mégis egy hétvégén 3500 gyorshajtót fényképezett le a mindössze tíz készülék.

A háromnapos hétvégi premieren lefotózott gyorshajtóknak már hétfőn elkezdték kikézbesíteni a bírságról szóló hivatalos felszólítást. Vitának helye nincs, a radar minden 5 százaléknál magasabb sebességtúllépést dokumentál: 130 kilométeres sebességkorlátozás esetén 137 km/óránál villan a vaku. A vétkes autósok túlnyomó többsége legföljebb 20 kilométerrel haladt gyorsabban a megengedettnél, mindössze kilenc vezetőnél mértek 50 km/óra többletet.

Gyorsan fizetni

A közlekedésrendészeti újdonság lényeges eleme, hogy kiiktatja az emberi tényezőt, a radarkészülékek a felvételekre azonnal rányomtatják a büntetés mértékét is. A legalacsonyabb díjszabás (7 napos befizetés esetén) 90 euró (mintegy 23 ezer forint), aki egy hónapon belül rendezi a számlát, 135 euróval lesz szegényebb, aki pedig ezt a határidőt is túllépi, annak 375 euróra emelik a pénzbírság összegét.

Évi nyolcezer halott

A tavaly nyáron hivatalba lépett új kormány programjának kiemelt célkitűzései között szerepel a közúti balesetek számának drasztikus csökkentése. Franciaország ugyanis az autóutakon évente életét vesztő nyolcezer áldozattal az európai veszteséglista első helyén áll, megelőzve Olaszország és Németországot. A közlekedési szabályokat megszegők ellen nulla toleranciát meghirdető ambiciózus program keretében 2005 végéig összesen ezer rögzített radarkészüléket állítanak fel a francia országutakon és autópályákon. Harminc mozgó radarral pedig magángépkocsinak álcázott rendőrautókkal fognak járőrözni a utakon.

Megéri

Az első napok tapasztalatai arra utalnak, hogy a belügyminisztérium aratni fog. Több tízmillió euróra számítanak, amiből valószínűleg kitermelik az egyenként 80 ezer eurós radarkészülékek árát.