Piroska
-2 °C
5 °C

Másodfokon négy évre ítélték a magyar kamionost Svédországban

2005.02.10. 21:11
Se nem szigorította, se nem enyhítette a 2004 októberében súlyos balesetet okozó magyar sofőr büntetését a másodfokon eljáró svéd bíróság. P. Cs.-t így négy év szabadságvesztésre ítélték, ami ilyen bűnért az eddig kiszabott legszigorúbb büntetés az ország joggyakorlatában. A magyar kamionos októberben ittasan keresztbefordult az autópályán.

Másodfokon is négy év szabadságvesztésre ítélték csütörtökön azt a magyar kamionsofőrt, aki tavaly októberben hirtelen keresztbefordult egy svéd autópályán, és ezzel öt ember halálát követelő balesetet okozott. P. Cs.-t gondatlanságból elkövetett emberöléssel, ittas vezetéssel és gondatlan gépjárművezetéssel vádolják.

Szintén öt ember halálát okozta
Hét év négy hónap szabadságvesztést szabott ki jogerősen csütörtökön a Fővárosi Bíróság arra a férfira, aki ittasan nyolc embert gázolt el egy budapesti buszmegállóban, öt ember halálát okozva ezzel. A taxisofőr, aki négy deci whiskyt ivott meg a 2002-ben történt baleset előtt, a bírósági indoklás szerint magát hozta balesetveszélyes helyzetbe.

A svéd fellebbviteli bíróság csütörtöki döntésében megerősítette az első fokon eljáró bíróság február 3-án hozott ítéletét. A magyar vádlott akkor a büntetés enyhítéséért, míg az ügyész súlyosbításért fellebbezett. A másodfokú bíróság ítéletében megállapította: a vádlott józanul képes lett volna érzékelni, hogy tettével milyen veszélynek teszi ki a többi autóst.

Öt ember meghalt

A 45 éves magyar gépkocsivezető 2004. október 20-án Svédországban, a Malmö és Svedala közötti autópályán megfordult kamionjával, és e manőver közben összeütközött két gépkocsival. A balesetben öt személy vesztette életét. Az egyik kocsi kigyulladt, és a benne utazó család - két felnőtt és két gyerek - szörnyethalt. A másik kocsiban egy nő vesztette életét.

A magyar vádlott decemberben az első fokú bíróság előtt elismerte, hogy szeszes italt fogyasztott a Németország és Svédország között közlekedő balti-tengeri kompon. Elmondta, a baleset előtt elvesztette az érzékei fölötti uralmát, és őszintén megbánta ezt a súlyos hibát.

A jogeset különlegessége, hogy a skandináv országban még senkit sem kapott ilyen szigorú büntetést ittas vezetés miatt okozott balesetért.