Klaudia
-3 °C
3 °C

Ütközés után kiégett két kamion Budapesten

2004.05.20. 13:19
Két kamion is kigyulladt abban a balesetben, ami csütörtökön hajnalban történt Budapesten a IX. kerületben a Határ út és a Nagykőrösi út találkozásánál lévő felüljárón. A százmillió forintot is elérheti az anyagi kár. Az Elektromos Művek tájékoztatása szerint mégsem a baleset okozta a hajnali áramkimaradást több kerületben.
A Nagykőrösi úti felüljárón egy Budapest irányába tartó kamion pótkocsija eddig ismeretlen okból lekapcsolódott, egy villanyoszlopnak csapódott, majd egy szemben közlekedő kamionnak ütközött - tájékoztatta az MTI-t Bartha László százados, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Tekintse meg képeinket!
A HavariaPress úgy tudja, a Nagykőrösi út határ út felett átívelő felüljárójára egy az M5-ösről érkező szlovén teherautó pótkocsija menet közben leszakadt a vontatóról és a járdaszigeten átugratva a szembe jövők sávjába rohant.

A téglával megrakott pótkocsi először kidöntött egy villanyoszlopot és nekiütközött egy szemből érkező ukrán kamion oldalának. A kamion üzemanyagtartálya kiszakadt és a kifolyó gázolaj lángra lobbant. Az üzemanyag mintegy száz méter hosszú sávban égett az aszfalton.

A fenyő- fűrészárut szállító ukrán nyergesvontató kamion is kigyulladt. A lángoló jármű kétszáz métert haladt még, mire meg tudott állni. Vezetője a jobb oldali ajtón át épségben menekült ki a teherautóból. A kigyulladt kamion a rakományával együtt leégett. Közben a téglával teli pótkocsi tovább csúszott és frontálisan nekicsapódott egy másik, szintén szembe jövő, szintén faárut szállító másik ukrán kamionnak.

Százmilliós kár
A százmillió forintot is elérheti az anyagi kár. Az elszabadult pótkocsi miatt bekövetkezett balesetben megsemmisült egy kamion és teljes faáru rakománya. Súlyosan megrongálódott két másik kamion is, ezeknek a rakományának egy része szintén odaveszett.
A téglarakomány ráborult a teherjármű vezetőfülkéjére. A vezetőfülkében rekedt sofőrt a tűzoltók negyven perces megfeszített munkával tudták kiszabadítani. A férfi súlyos sérüléseket szenvedett, a mentők kórházba szállították. A téglát szállító pótkocsi rakományának egy része lezuhant a felüljáróról, de további balesetet nem okozott.

A mentési munkálatok és a helyszínelés idejére- mely még órákig is eltarthat- jelentős forgalmi fennakadásokra kell számítani a környéken. A felüljárón egyelőre egyetlen, befelé jövő sávon közlekedhetnek az autósok. A kifelé vezető útszakasz a Pöttyös utcától le van zárva. A felüljáró alatt, a Határ úton a fentről lefolyt víz- melyet a tűzoltók használtak az égő kamion oltásánál- okozott gondokat.

Fotók: HavariaPress

Az eset pontos körülményeit még vizsgálják, de az első adatok alapján szinte bizonyos, hogy a téglát szállító teherkocsi vonószemének törése miatt tört! ént a baleset.

Mégsem a kamionbaleset okozta az áramkimaradást
Távvezeték zárlata okozta az áramkimaradást Távvezetékekben keletkezett zárlat idézte elő azt az áramkimaradást, amely hajnalban több kerületet is sújtott a fővárosban, értesült a HavariaPress. Az Elektromos Művek sajtóosztályának tájékoztatása szerint a nagy területre kiterjedő budapesti áramszünetet a Csarnok téri, illetve a népligeti állomást ellátó távvezetékek zárlata okozta. Az áramszünet ideje alatt több közintézményben is tartalék generátorokról szolgáltatták az elektromos áramot.

A hírügynökség információi szerint az áramszünet az V., a VII., a VIII., a IX. és a XIII. kerületre, valamint Zugló egy részére terjedt ki. Negyed hétre azonban a szakemberek elhárították a hibát, így reggelre már helyreállt az áramszolgáltatás a fővárosban. A zárlat bekövezésének okát az Elektromos Művek munkatársai még vizsgálják. Az áramszolgáltató részéről cáfolták azt a feltételezést, hogy az áramkimaradás összefüggésben lett volna a hajnali, dél-pesti kamionbalesettel, melyben egy nagyfeszültségű villanyvezeték is károsodott.