Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Tizennyolc halott a romániai kamionrobbanásban

2004.05.24. 11:15
Az eddigi adatok szerint tizennyolcan vesztették életüket Románia keleti részén egy nitrogén-műtrágyát szállító kamion felrobbanásában. A jármű felborult, majd lángba borult, de a detonáció már a tűzoltók, rendőrök és tudósítók megérkezése után következett be. Sokan égési sérüléseket szenvedtek.
Tizennyolc, más források szerint tizenhét ember vesztette életét és legalább heten megsebesültek hétfő reggel egy nitrogénműtrágya-szállítmány felrobbanása következtében a romániai Buzau megyében.

Mint arról a román belügyminisztérium tájékoztatta a sajtót, a moldvai Urziceni és Buzau közötti országúton, Mihailesti helységben egy ammónium-nitrátot szállító kamion egyelőre ismeretlen okokból felborult és kigyulladt. Az áldozatokról szóló jelentést Aurel Nechita román egészségügyi államtitkár is megerősítette.

A szemtanúk által riasztott mentők, rendőrök és tűzoltók helyszínre érkezése után a kamion rakománya felrobbant. A halottak között hét tűzoltó, két rendőr és két újságíró is volt. Az egyik áldozat Mihailesti rendőrfőnöke, aki kórházba szállítása után halt meg. A sérültek többségének állapota válságos, súlyos égési sebeket szenvedtek. Ion Vasile, Buzau megye rendőrprefektusa szerint félő, hogy még újabb holttesteket találnak a baleset helyszínén.

A robbanás 10-15 méter mély krátert vájt, mintegy 20 házat és villanyoszlopokat rongált meg a környéken.

Az első beszámolók szerint a szerencsétlenség idején zuhogott az eső a térségben, és a kamion a síkossá vált úton megcsúszva borulhatott fel.