Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Már 11 halottja van a romániai kánikulának

2007.06.21. 12:21
Orvosi jelentések szerint már tizenegy emberéletet követelt az utóbbi napok rekordot döntő kánikulája Romániában . Az előrejelzések szerint az ország számos területén veszélybe került a víz- és áramellátás.

Románia számos településén tucatnyian lettek rosszul szerdán az elviselhetetlen hőség miatt, Bukarestben pedig közel ezren hívták a mentőket emiatt.

Az ország déli, délkeleti és délnyugati megyéit gyakorlatilag katasztrófa sújtotta körzetnek nyilvánították. Vrancea megyében például már korlátozták a vízhasználatot, Gorjban 215 szökőkút száradt ki. Doljban és Bukarestben rendkívül magas azoknak a száma, akik a nagy meleg miatt lettek rosszul. A legtöbb halálesetet a fővárosból jelentették.

Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter a készenlétben lévő mentősök számának növelésére, az egészségügyi személyzet munkaidejének meghosszabbítására utasította a megyei közegészségügyi igazgatóságokat.

A tárcavezető "melegen ajánlotta", hogy a polgármesteri hivatalok adjanak ásványvizet a lakosságnak ezekben a napokban, amikor a csaknem negyven Celsius-fokos hőmérséklet jóval meghaladja az ebben az időszakban megszokott átlagértéket.

Cristian David belügyi és közigazgatási miniszter arra
figyelmeztetett: ha a hőség tovább tart, megtörténhet, hogy fennakadások lesznek a vízszolgáltatásban.

A közegészségügyi és állategészségügyi hatóságokat utasították:
készüljenek fel arra, hogy intézkedéseket hozzanak majd az esetleges járványok továbbterjedésének megakadályozására.

Ion Sandu, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a mostani kánikula akár a legnagyobb szárazságot is okozhatja az ország történetében.

A romániai sajtó idézte az áramellátó vállalatok vezetőit, akik szerint veszélybe kerülhet az ország áramellátása is. A Duna vízhozama másodpercenkénti 4 ezer köbméterre csökkent, ami alig 60 százalékát teszi ki a normális hozamnak. Emiatt a vaskapui vízerőmű termelése csökkent, de veszély fenyegeti a cernavodai atomerőmű termelését is.