Gál
3 °C
16 °C

Evakuálják Nagykanizsa első toronyházát

2008.04.09. 07:34
Jövő nyárra teljesen kiüríttetik a megsüllyedt és megcsavarodott Bartók utcai tízemeletest, mert több százmillióba kerülne a felújítása. Hamarosan döntenek a sorsáról: vagy lebontják, vagy eladják, de így nem maradhat.

Kiürítik Nagykanizsa elsőként épült toronyházát, amely már az 1970-es átadása után megsüllyedt és megcsavarodott, felújítására vagy lebontására azonban nincs pénze a városnak. A 11 szintes Bartók utcai épületben már csak 14 lakásban laknak, négy családot egy hónapon belül máshol helyeznek el. Várhatóan az év végéig mindenki kiköltözik a házból, amelyet így teljesen kiürítenek, közölte a nagykanizsai Ingatlankezelési Intézmény (IKI) vezetője.

Bartók 1.
(Forrás: Nagykanizsai Napilap)

A Bartók utca 1. szám alatti épületben 48 lakás van, ezek mindegyike önkormányzati tulajdonú bérlakás, az 1990-es évek elején történt lakáseladások idején ugyanis már elidegenítési tilalom alá esett az épület. Hibái akkor is ismertek voltak, mostanra viszont elodázhatatlanná vált a felújítás vagy a bontás.

A toronyház gondjai akkor kezdődtek, amikor a bérlők beköltözése után, az 1970-es évek közepén az épület süllyedni kezdett. Kiderült, hogy egy éven át nem vettek észre egy csőtörést, a víz pedig teljesen alámosta a házat. Az épület szerkezete a hiba megszüntetése ellenére maradandóan károsodott, a ház északkeleti-délnyugati irányban gyakorlatilag megcsavarodott. Emiatt például a liftaknát is szűkebbre kellett átépíteni. A ház helyzetét bonyolítja, hogy mellette működik - bár műszakilag nem csatlakozik hozzá - egy orvosi rendelő.

A nagykanizsai önkormányzat évekkel ezelőtt felmérést készíttetett az esetleges teljes felújítás költségeiről. Már 2004-ben is csak 350 millió forintért lehetett volna elvégezni a munkálatokat, csakhogy az egyes lakásokra jutó költségek már akkor meghaladták az adott otthon forgalmi értékét.

Kámán László szerint nem sok esély van a felújításra, ezért is döntött úgy a város önkormányzata már 2006-ban, hogy legkésőbb 2009 júliusáig teljesen kiürítik az épületet, és azt követően döntenek a sorsáról. Az intézményvezető szerint jelképes áron lehetne meghirdetni eladásra a toronyházat, de félő, hogy a magas felújítási költségek miatt a pécsi magasház sorsára jutva egyszerűen üresen marad a nagykanizsai épület is.