Vilhelmina
12 °C
28 °C

Hétvégi tikkadtság Budapesten

2006.07.30. 08:55
A tavaszi ijesztgetések ellenére több hete tart a fülledt nyári forróság. A vízpartokon nyaralók még valahogy átvészelik, aki viszont a városban marad, nehezebb a dolga. Az Index szombaton körülnézett a kihaltnak tűnő Budapesten, és megkérte az embereket, meséljék el tapasztalataikat, véleményüket.

Még reggel 9 óra sincs, a budai Komjádi Béla Sportuszoda előtti parkban nagy a tömeg, minden szombaton MDF-piac működik itt. Egyik fele bolhapiac, a másikon pedig őstermelőktől vásárolhatnak a háziasszonyok. Polyák Nesztor használt gyerekruhákat árul, de úgy tűnik nem sok vásárlót tud megfogni árukínálatával. „Ebben a melegben bágyadtak az emberek, nem érdeklődnek” – meséli. Édesanyjával közösen árulnak, de az idős néninek nincs kedve beszélgetni. „Fáj a fejem” – mondja.

Nézze meg a képeket!

„Annak idején Kovács Kati énekelt egy számot, az volt a címe, hogy Hosszú, forró nyár. Én mégse emlékszem, hogy lett volna már ilyen hosszú ideig ennyire meleg” – folytatja édesanyja helyett Nesztor. „Biztos a klímaváltozás az oka, csak a politikusok erről nem mernek beszélni” – magyarázza a hőség okát.

Vera, a zöldséges lány nem panaszkodik, neki megvan a szokásos forgalom, és sok ivással a meleget is jól bírja. Kalocsa mellett él, ő is édesanyjával jár fel a piacra minden héten. „Annyi a különbség, hogy tavasszal délelőtt 10 és 12 között jönnek az emberek, most már reggel 6 óta ilyen tömeg van, 10 után viszont alig lesznek” – meséli.

Mihály, aki őszibarackot árul, kevésbé vidám, őt nagyon megviseli a meleg. Neki az a tapasztalata, hogy kevesebb a vevő, mióta tart a kánikula. „Biztos mindenki nyaralni ment” – tippel. Vannak azért igazi optimisták is. Sári néni, aki minden szombaton az MDF-piacon vásárol, nagyon jól bírja a nyarat. „Úgysem tudok változtatni az időjáráson, akkor inkább kiélvezem” – fedi fel bölcs titkát.

A hűsítő és okító szökőkút

A Margitszigeten a zenélő szökőkút népszerű pihenőhely, szombat délelőtt mégsincs több 15-20 embernél. A biztonsági őr is értetlenkedve néz végig az üldögélőkön. „Pénteken mozdulni sem lehetett, annyian voltak” – mondja. Legtöbben a szökőkút pereméről lógatják a lábukat a vízbe, azt még szabad, fürdeni viszont nem, fekteti le a szabályokat az őr. „A szökőkútban fürdőzők ritkák, mint a fehér holló” – gondolja ő, de később kiderül, hogy ez nem pontosan így van.

Attila, aki minden nap itt napozik, nevetve meséli, hogy próbálják kijátszani a biztonsági őrök éberségét, aminek szerinte semmi értelme, hiszen a területet kamerával is figyelik. „Múltkor két pánk kiscsaj vagánykodott, mindig bementek a vízbe. A harmadik figyelmeztetés után csekket kaptak, a büntetés 80 ezer forint. Idehozták az apjukat, de a kamera felvételei megcáfolhatatlanok, az apuka nagyon berágott” – meséli. Attila egyébként igazi túlélőnek tartja magát, semmi baja a nyári meleggel. „Akárhova kiraksz, bírom. Biztos, mert olasz volt a nagypapám.”

Az 5 éves Viktória és a 7 éves Dorottya a nagymamával érkezett, ők nemcsak hűsölnek, hanem művelődnek is. A Diótörő dallamát a kislányok 3 másodperc alatt felismerik, és együtt kiabálják a nagyinak.

Izzó beton a Duna mentén

A Duna partján lelkes napozók fekszenek, a betonból árad a forróság, a nap már magasan jár. Egy ifjú hölgy panaszkodik is, azért minden hétvégén eltölt két órát az áthevült törülközőjén izzadva. Tőle pár méterre viszont egy igazi nyárimádó barnul, meg is látszik a színén. „Betegszabin vagyok, itt nyugalom és csend van. Kijövök reggelente, és egészen délutánig itt vagyok. Imádom a nyarat és a meleget” – mondja mosolyogva.

Nézze meg a képeket!

Gábor és Gyula az árnyékban hűsölnek, de ha ez sem elég, megmártóznak a Duna vizében. „A homok megszűri a vizet” – válaszolják a víz tisztaságát firtató kérdésre, ami azért nem hangzik túl meggyőzően. A fürdőzés amúgy tilos, de elmondásuk szerint a part menti megmártózásért nem szól a vízi rendőrség, csak ha valaki beljebb merészkedik. „Ránk még nem szóltak, de odafigyelünk, hogy ne legyen rá ok” – bizonygatják ártatlanságukat.

Az igazi fogyasztók és a lelkiismeretes turisták

A Váci utcában bámészkodó turistákat szemmel láthatóan nem érdekli milyen az idő, a sétálóutca tömve van emberekkel, bár magyar szót csak keveset hallani. A Deák téren a tikkadt járókelők ingyen vízzel csillapíthatják szomjukat, sokak szerint sok folyadék fogyasztásával lehet a legkönnyebben átvészelni a kánikulát. Több fagyi árus arra panaszkodik, hogy az utóbbi hetekben csökkent a forgalmuk, mert az emberek a meleg miatt alig merészkednek az utcára.

A Parlamentnél az igaz városnéző külföldiek hűsölnek az árnyékos padokon. Suzy Belgiumból érkezett barátnőjével, összesen öt napot töltenek Budapesten. „Nehezen bírjuk a meleget, de otthon is ugyanez van. Sokat kell inni” – mondja, és kortyol egyet vizes palackjából. Vivienne és Francoise fél évet töltenek a fővárosban, mindketten Párizsból érkeztek. „Sokkal jobban szeretjük a telet, mint a nyarat” – mondják nagy egyetértésben.

Nem szállnak buszra, sétálnak

A kilenctagú izraeli család inkább meglepett, mint csalódott, azt mondják, itt melegebb van, mint náluk. Az egyetlen problémájuk, hogy sehol nincs légkondicionáló. „A szállodában szerencsére gondoltak rá, hogy nyáron meleg van, a tömegközlekedésen viszont nem. Inkább sétálunk” – avatnak be a család döntésébe. „Akármilyen idő is van, Budapest megéri” – teszik hozzá. Persze ők a mediterrán éghajlathoz vannak szokva.

Egy budapesti strand munkatársa arról számol be, hogy a jó idő miatt sokkal több a vendég, mint tavaly. „Az embereknek szükségük van rá, hogy ilyen időben vízparton legyenek” – mondja, és sajnálkozik közben, hogy a médiában nem esik elég szó a strandokról. „Nem mintha nem lenne elég vendég, folyamatosan nő a forgalmunk” – számol be büszkén eredményeikről.