Judit
3 °C
7 °C

Hétvégi tikkadtság Budapesten

2006.07.30. 08:55
A tavaszi ijesztgetések ellenére több hete tart a fülledt nyári forróság. A vízpartokon nyaralók még valahogy átvészelik, aki viszont a városban marad, nehezebb a dolga. Az Index szombaton körülnézett a kihaltnak tűnő Budapesten, és megkérte az embereket, meséljék el tapasztalataikat, véleményüket.

Még reggel 9 óra sincs, a budai Komjádi Béla Sportuszoda előtti parkban nagy a tömeg, minden szombaton MDF-piac működik itt. Egyik fele bolhapiac, a másikon pedig őstermelőktől vásárolhatnak a háziasszonyok. Polyák Nesztor használt gyerekruhákat árul, de úgy tűnik nem sok vásárlót tud megfogni árukínálatával. „Ebben a melegben bágyadtak az emberek, nem érdeklődnek” – meséli. Édesanyjával közösen árulnak, de az idős néninek nincs kedve beszélgetni. „Fáj a fejem” – mondja.

Nézze meg a képeket!

„Annak idején Kovács Kati énekelt egy számot, az volt a címe, hogy Hosszú, forró nyár. Én mégse emlékszem, hogy lett volna már ilyen hosszú ideig ennyire meleg” – folytatja édesanyja helyett Nesztor. „Biztos a klímaváltozás az oka, csak a politikusok erről nem mernek beszélni” – magyarázza a hőség okát.

Vera, a zöldséges lány nem panaszkodik, neki megvan a szokásos forgalom, és sok ivással a meleget is jól bírja. Kalocsa mellett él, ő is édesanyjával jár fel a piacra minden héten. „Annyi a különbség, hogy tavasszal délelőtt 10 és 12 között jönnek az emberek, most már reggel 6 óta ilyen tömeg van, 10 után viszont alig lesznek” – meséli.

Mihály, aki őszibarackot árul, kevésbé vidám, őt nagyon megviseli a meleg. Neki az a tapasztalata, hogy kevesebb a vevő, mióta tart a kánikula. „Biztos mindenki nyaralni ment” – tippel. Vannak azért igazi optimisták is. Sári néni, aki minden szombaton az MDF-piacon vásárol, nagyon jól bírja a nyarat. „Úgysem tudok változtatni az időjáráson, akkor inkább kiélvezem” – fedi fel bölcs titkát.

A hűsítő és okító szökőkút

A Margitszigeten a zenélő szökőkút népszerű pihenőhely, szombat délelőtt mégsincs több 15-20 embernél. A biztonsági őr is értetlenkedve néz végig az üldögélőkön. „Pénteken mozdulni sem lehetett, annyian voltak” – mondja. Legtöbben a szökőkút pereméről lógatják a lábukat a vízbe, azt még szabad, fürdeni viszont nem, fekteti le a szabályokat az őr. „A szökőkútban fürdőzők ritkák, mint a fehér holló” – gondolja ő, de később kiderül, hogy ez nem pontosan így van.

Attila, aki minden nap itt napozik, nevetve meséli, hogy próbálják kijátszani a biztonsági őrök éberségét, aminek szerinte semmi értelme, hiszen a területet kamerával is figyelik. „Múltkor két pánk kiscsaj vagánykodott, mindig bementek a vízbe. A harmadik figyelmeztetés után csekket kaptak, a büntetés 80 ezer forint. Idehozták az apjukat, de a kamera felvételei megcáfolhatatlanok, az apuka nagyon berágott” – meséli. Attila egyébként igazi túlélőnek tartja magát, semmi baja a nyári meleggel. „Akárhova kiraksz, bírom. Biztos, mert olasz volt a nagypapám.”

Az 5 éves Viktória és a 7 éves Dorottya a nagymamával érkezett, ők nemcsak hűsölnek, hanem művelődnek is. A Diótörő dallamát a kislányok 3 másodperc alatt felismerik, és együtt kiabálják a nagyinak.

Izzó beton a Duna mentén

A Duna partján lelkes napozók fekszenek, a betonból árad a forróság, a nap már magasan jár. Egy ifjú hölgy panaszkodik is, azért minden hétvégén eltölt két órát az áthevült törülközőjén izzadva. Tőle pár méterre viszont egy igazi nyárimádó barnul, meg is látszik a színén. „Betegszabin vagyok, itt nyugalom és csend van. Kijövök reggelente, és egészen délutánig itt vagyok. Imádom a nyarat és a meleget” – mondja mosolyogva.

Nézze meg a képeket!

Gábor és Gyula az árnyékban hűsölnek, de ha ez sem elég, megmártóznak a Duna vizében. „A homok megszűri a vizet” – válaszolják a víz tisztaságát firtató kérdésre, ami azért nem hangzik túl meggyőzően. A fürdőzés amúgy tilos, de elmondásuk szerint a part menti megmártózásért nem szól a vízi rendőrség, csak ha valaki beljebb merészkedik. „Ránk még nem szóltak, de odafigyelünk, hogy ne legyen rá ok” – bizonygatják ártatlanságukat.

Az igazi fogyasztók és a lelkiismeretes turisták

A Váci utcában bámészkodó turistákat szemmel láthatóan nem érdekli milyen az idő, a sétálóutca tömve van emberekkel, bár magyar szót csak keveset hallani. A Deák téren a tikkadt járókelők ingyen vízzel csillapíthatják szomjukat, sokak szerint sok folyadék fogyasztásával lehet a legkönnyebben átvészelni a kánikulát. Több fagyi árus arra panaszkodik, hogy az utóbbi hetekben csökkent a forgalmuk, mert az emberek a meleg miatt alig merészkednek az utcára.

A Parlamentnél az igaz városnéző külföldiek hűsölnek az árnyékos padokon. Suzy Belgiumból érkezett barátnőjével, összesen öt napot töltenek Budapesten. „Nehezen bírjuk a meleget, de otthon is ugyanez van. Sokat kell inni” – mondja, és kortyol egyet vizes palackjából. Vivienne és Francoise fél évet töltenek a fővárosban, mindketten Párizsból érkeztek. „Sokkal jobban szeretjük a telet, mint a nyarat” – mondják nagy egyetértésben.

Nem szállnak buszra, sétálnak

A kilenctagú izraeli család inkább meglepett, mint csalódott, azt mondják, itt melegebb van, mint náluk. Az egyetlen problémájuk, hogy sehol nincs légkondicionáló. „A szállodában szerencsére gondoltak rá, hogy nyáron meleg van, a tömegközlekedésen viszont nem. Inkább sétálunk” – avatnak be a család döntésébe. „Akármilyen idő is van, Budapest megéri” – teszik hozzá. Persze ők a mediterrán éghajlathoz vannak szokva.

Egy budapesti strand munkatársa arról számol be, hogy a jó idő miatt sokkal több a vendég, mint tavaly. „Az embereknek szükségük van rá, hogy ilyen időben vízparton legyenek” – mondja, és sajnálkozik közben, hogy a médiában nem esik elég szó a strandokról. „Nem mintha nem lenne elég vendég, folyamatosan nő a forgalmunk” – számol be büszkén eredményeikről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?