Móric
14 °C
17 °C

Receptre adják a marihuánát Hollandiában

2003.09.01. 17:38
Hétfőtől orvosi rendelvényre vehetnek füvet azok a hollandok, akik rákbetegségben, HIV-fertőzésben, vagy multiplex szklerózisban szenvednek.
Szeptember 1-től Hollandiában már a patikákban is kapható receptre kannabisz, döntött az egészségügyi minisztérium. A rendelet lehetővé teszi, hogy a holland orvosok főleg fájdalomcsillapításra, émelygés valamint étvágytalanság ellen írják fel a marihuánát a rákbetegségben, a HIV-fertőzésben és szklerózis multiplexben szenvedők részére.

Bár több országban is - Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália, Egyesült Államok - nyomás nehezedik az egészségügyi minisztériumra, hogy a kannabisz orvosi célokra felhasználhatóvá váljon, pillanatnyilag Hollandia a világ első országa, ahol országos szinten ennyire széles körben elérhetővé válik a marihuána. Kanádában például kísérleti szinten működik ez, amely bármikor leálítható. Nagy-Britanniában pedig várhatóan még az idén a patikákba kerül a kannabiszspray, amit a szklerózis multiplexben szenvedőknek ajánlanak.

Monopol helyzetben

Jelenleg két holland cég kapott engedélyt arra, hogy az egészségügyi minisztérium részére kannabiszt szállítson. A cégek laboratóriumi körülmények között termelik a kiválasztott különleges fajtákat. Cserébe a terjesztési monopóliumot élvező minisztérium szolgáltatja a csomagolóanyagot és címkéket is, majd a patikába szállítják őket - jelentette az AP.

Kórházakban is

A gyógyszertárak mellett nyolcvan kórház, és négyszáz orvos is engedélyt kapott arra, hogy a SIMM 18 orvosi kannabiszből 5 grammos adagokat adjon az arra rászorulóknak. Ezek ára 44 euró, a még hatásosabb Bedrocané pedig 50 euró lesz. A minisztérium azt tanácsolja, hogy a szárított formában kapható anyagot a páciensek teában oldják fel, vagy sprayben használják. Az orvosok csak akkor írhatják fel az anyagot, ha a hagyományos szerek már nem használnak, vagy súlyos mellékhatásaik lennének. Egyes orvosok szerint azonban a marihuána rendszeres használata növeli a depresszió és a skizofrénia kialakulásának kockázatát.

Eddig a coffee-shopokból

A holland HIV-fertőzöttek szövetsége máris üdvözölte a döntést. A szövetség egyik szóvivője elmondta: ők már többször kérték az egészségbiztosítót, hogy segítsen a marihuána beszerzésében. A minisztérium becslése szerint eddig körülbelül hétezer beteg vásárolt rendszeresen magának kannabiszt coffee-shopokban.