Árpád
-2 °C
4 °C

Receptre adják a marihuánát Hollandiában

2003.09.01. 17:38
Hétfőtől orvosi rendelvényre vehetnek füvet azok a hollandok, akik rákbetegségben, HIV-fertőzésben, vagy multiplex szklerózisban szenvednek.
Szeptember 1-től Hollandiában már a patikákban is kapható receptre kannabisz, döntött az egészségügyi minisztérium. A rendelet lehetővé teszi, hogy a holland orvosok főleg fájdalomcsillapításra, émelygés valamint étvágytalanság ellen írják fel a marihuánát a rákbetegségben, a HIV-fertőzésben és szklerózis multiplexben szenvedők részére.

Bár több országban is - Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália, Egyesült Államok - nyomás nehezedik az egészségügyi minisztériumra, hogy a kannabisz orvosi célokra felhasználhatóvá váljon, pillanatnyilag Hollandia a világ első országa, ahol országos szinten ennyire széles körben elérhetővé válik a marihuána. Kanádában például kísérleti szinten működik ez, amely bármikor leálítható. Nagy-Britanniában pedig várhatóan még az idén a patikákba kerül a kannabiszspray, amit a szklerózis multiplexben szenvedőknek ajánlanak.

Monopol helyzetben

Jelenleg két holland cég kapott engedélyt arra, hogy az egészségügyi minisztérium részére kannabiszt szállítson. A cégek laboratóriumi körülmények között termelik a kiválasztott különleges fajtákat. Cserébe a terjesztési monopóliumot élvező minisztérium szolgáltatja a csomagolóanyagot és címkéket is, majd a patikába szállítják őket - jelentette az AP.

Kórházakban is

A gyógyszertárak mellett nyolcvan kórház, és négyszáz orvos is engedélyt kapott arra, hogy a SIMM 18 orvosi kannabiszből 5 grammos adagokat adjon az arra rászorulóknak. Ezek ára 44 euró, a még hatásosabb Bedrocané pedig 50 euró lesz. A minisztérium azt tanácsolja, hogy a szárított formában kapható anyagot a páciensek teában oldják fel, vagy sprayben használják. Az orvosok csak akkor írhatják fel az anyagot, ha a hagyományos szerek már nem használnak, vagy súlyos mellékhatásaik lennének. Egyes orvosok szerint azonban a marihuána rendszeres használata növeli a depresszió és a skizofrénia kialakulásának kockázatát.

Eddig a coffee-shopokból

A holland HIV-fertőzöttek szövetsége máris üdvözölte a döntést. A szövetség egyik szóvivője elmondta: ők már többször kérték az egészségbiztosítót, hogy segítsen a marihuána beszerzésében. A minisztérium becslése szerint eddig körülbelül hétezer beteg vásárolt rendszeresen magának kannabiszt coffee-shopokban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?