Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Újratárgyalják a német kannibál perét

2005.04.23. 13:55
A vádlott, a 43 éves Armin Meiwes az első fokú büntetőperben beismerte, hogy megölt egy berlini számítógépes szakembert, akivel az interneten ismerkedett meg. A másodfokon eljáró szövetségi bíróság most túl enyhének találta az alsóbb fokon hozott ítéletet, és újratárgyalást rendelt el.

Túl enyhének találta a német szövetségi bíróság az alsóbb fokon hozott ítéletet, és helyt adva az ügyészi fellebbezésnek újratárgyalást rendelt el Armin Meiwes ügyében, aki megölte és megette a rituáléra önként jelentkező Jürgen Brandest, írja a BBC. A 43 éves vádlott beismerte, hogy egy hatórás szado-mazochista szexorgia után meggyilkolta a berlini számítógépes szakembert, akivel az interneten ismerkedett meg.

Sajátos eutanázia

Mivel maga az áldozat kérte, hogy szexpartnere egyen belőle, az első fokú tárgyaláson a vádlott védői úgy állították be a dolgot, hogy voltaképpen az eutanázia sajátos változatáról van szó. A "kegyes halált" is tiltják a német törvények, de ilyen esetekben maximum ötéves szabadságvesztést szabhatnak ki.

A kasseli bíróság végül nem fogadta el az ügyvédek érvelését, de az ügyészségét sem, ami aljas indokból elkövetett szándékos emberölés miatt életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kérte. A bíróság megállapította az emberölés tényét, de figyelembe vette azt a körülményt, hogy az áldozat maga is kívánta a történteket. Mindennek alapján 2004 januárjában nyolc és fél évi szabadságvesztést szabott ki a vádlottra.

Mint vágóállat

Meiwes az interneten tett közzé egy hirdetést még 2001 márciusában, amiben egy "jó testfelépítésű férfit keresett leölés, és elfogyasztás céljára". A 43 éves áldozat, Jürgen Brandes önként jelentkezett a hirdetésre, később maradványai között egy egy útra szóló jegyet találtak.

Meiwes hazavitte a városba érkező áldozatát, állítása szerint közös megegyezéssel levágták péniszét, majd kisütve elfogyasztották. Ezután a kannibál feldarabolta Brandest, és a mélyhűtőben tárolta, hogy hónapokig lakmározzon belőle.

A kasseli bíróságon az ügyészség rámutatott, hogy Meiwes úgy mészárolta le a vágyainak kiszolgáltatott áldozatát, mint egy vágóállatot, és a felmutatott pszichiátriai szakvélemény szerint Meiwes képtelen bári iránt gyengéd érzéseket táplálni.


Fotó: EPA

Filmre viszik?

Egy héttel az első fokú ítélet után a színész Hugh Grant úgy nyilatkozott, hogy szívesen eljátszaná a rotenburgi kannibál figuráját. A bejelentésnek köszönhetően felerősödött a sajtó érdeklődése Meiwes kannibáltörténetének megfilmesítése körül, maga Meiwes egyébként már a tárgyalás harmadik napján közölte, hogy részletes memoárt írt a bűnesetről.

"Rengetegen kerestek fel az élettörténetével kapcsolatban, köztük hollywoodi producerek és más vállalkozók - mondta az ügyvéd a memoárról, melyben védence részletesen leírta, miként ölte, főzte és ette meg a szeretőjét, miután az állítólag megkérte erre - de hangsúlyozom, ezek nagy része nem hiteles. Átnézzük azokat, és döntünk."