Boglárka
22 °C
35 °C

Bocsánatot kérnek a misszionárius-evésért

2003.10.15. 13:28
A misszionáriust 1867. július 21-én végezték ki, főzték és ették meg egy Fidzsi-szigeteki hegyi falu kannibál lakói. Leszármazottaik 136 év elteltével bocsánatot kérnek, mert úgy érzik, őseik miatt átok ül rajtuk.
Az egész nubutautau törzs úgy érzi, ősapáik miatt átok ül rajtuk, és ezért akarnak bocsánatot kérni a misszonárius leszármazottaitól, méghozzá hagyományos keretek között. A ceremóniát novemberre tervezik, és falujukba várják a misszonárius rokonságán túl országuk miniszterelnökét is.

Az angol misszionáriust Thomas Bakernek hívták, és büntetésből ölték és ették meg a falu lakói. Baker ugyanis kivett egy fésűt a törzsfőnök hajából, amivel súlyosan megsértette a tilalmat, mely szerint tilos megérinteni törzsi elöljáró fejét. Ez a szabály mind a mai napig érvényben van a nubutautau törzsnél.

A misszionáriust 1867. július 21-én végezték ki, főzték és ették meg. A korabeli feljegyzések szerint csak a csizmája maradt meg, mely mind a mai napig megtekinthető a Fidzsi Múzeumban. Baker volt egyébként a Fidzsi-szigetek emberevők egyetlen fehér áldozata, jóllehet a szigetcsoportot hajdanán Kannibál-szigeteknek hívták - jelentette az AFP.