Bernadett
0 °C
4 °C

Káosz lehet az osztrák-magyar határon

2003.06.03. 16:45
Az osztrák vámosok sztrájkja miatt szerda reggelre közlekedési káosz alakulhat ki a határátkelőhely magyar oldalán - mondta a távirati irodának Orodán Sándor, a határőrség szóvivője. Ennek megakadályozására már felvették a kapcsolatot az osztrákokkal, akik kedd 24 órakor veszik fel újra a munkát.
Kritikussá válhat a forgalom a magyar-osztrák határátkelőknél, mert az osztrák vámszervek kedden nulla órától 24 óráig munkabeszüntető sztrájkot tartanak; a személyforgalom lassú, a személyszállító vonatokat nem engedik át és szünetel a kamionforgalom - közölte a határőrség szóvivője, kedden. Orodán Sándor az MTI-nek elmondta: a hegyeshalmi átkelőhelyen az osztrák vámosok csak az élőállatot és a gyorsan romló élelmiszert szállító kamionokat engedik át, ezért közel 600 kamion vár kilépésre, míg a soproni és a rábafüzesi átkelőknél több mint 100 teherautó várakozik.

A szóvivő tájékoztatása szerint Hegyeshalomnál a személyforgalom egy sávon halad, ezért mindkét irányban több mint egyórás várakozásra számíthatnak az autósok. "A személyszállító vonatokat nem engedik belépni osztrák területre, míg a tehervonatok szabadon közlekedhetnek" - közölte a szóvivő.

Orodán Sándor elmondta, hogy a határőrség győri igazgatósága felvette a kapcsolatot az osztrák hatósággal annak érdekében, hogy a magyar oldalon elkerüljék a közlekedési káoszt. Hozzátette: számítani lehet arra, hogy a teherautók az éjszaka folyamán megindulnak az osztrák határ felé, és így holnap kora reggelre hatalmas torlódás alakulhat ki a határátkelőknél. A szóvivő azt tanácsolja a Rolling Stones müncheni koncertjére kiutazóknak, hogy csak személyautóval induljanak el.

A magyar vámőrség felhívja a figyelmet, hogy az osztrák határszakaszt elkerülni szándékozó teherforgalom miatt a rajkai és a rédicsi határátkelőhelyeken megerősített létszámmal dolgoznak a vámhivatalok. A további fennakadások elkerülése érdekében a pénzügyőrök csütörtökön 12 óráig eltekintenek a szankciók alkalmazásától azon árufuvarozóknál, akik nem a vámokmányban megjelölt vámhivatalnál lépik át a határt.