Eleonóra
-1 °C
2 °C

Pánik és káosz Mumbaiban

2005.07.29. 08:45
Eddig 800 haltak meg a legdurvább indiai monszunesőzés miatt. A metropolisz megbénult, a tömegközlekedés is alig működik. A rémhírek okozta pánikban halálra taposták egymást a menekülők.

Mintegy 800 halálos áldozata van a monszunnak Nyugat-Indiában a héten a monszunesőzések okozta árvíznek és földcsuszamlások következtében - jelentette pénteken a helyi média.

A halálesetek többsége Mumbai (valaha Bombay), India pénzügyi fővárosa térségében történt. A nyugat-indiai nagyvárosra rekordmennyiségű csapadék zúdult, aminek következtében szinte teljesen megbénult az élet, az iskolák, bankok, valamint a tőzsde is zárva tartanak, a tömegközlekedés alig működik.

Pánik
Mumbaiban tizenhatan haltak meg csütörtökön annak következtében, hogy az egyik külvárosban hatalmas tülekedés alakult ki, mert híre kelt annak: átszakadt egy védőgát a közeli Pavaj-tónál - jelentette a PTI indiai hírügynökség.

A monszunesőzés jelentős fennakadásokat okozott a szárazföldi, vasúti és légi közlekedésben a 15 millió lakosú Máhárástra államban, amelynek a fővárosa Mumbai.

A Times of India című angol nyelvű napilap értesülései szerint a nyugat-indiai államban mintegy 800 halálos áldozata volt a természeti katasztrófának. Eddig 513 holttestet találtak meg, közülük 273-at Mumbaiban.

Manmohan Szingh indiai államfő, aki csütörtökön látogatott a katasztrófa sújtotta államba, közölte, hogy "hatalmasak a károk", és a kormányzat 115 millió dollárt fordít a katasztrófa következményeinek felszámolása az érintett területeken.

A központi kormány bárkákat, repülőgépeket, helikoptereket és a hadsereg szakembereit bocsátotta a helyi hatóságok rendelkezésére, akik a mentésben és az áldozatok azonosításában segédkeznek.