Konrád
8 °C
26 °C

Építkezése és nőügyei miatt nyomoznak a kerületi kapitány után

2006.11.17. 08:36
Őrizetbe vették a XVI. kerületi rendőrkapitányt, akit egy névtelen levél alapján több rendbeli elöljárói hatalommal való visszaéléssel, illetve hivatali visszaéléssel gyanúsítanak. A Havaria Press szerint a kapitány saját házának építéséhez rendelte ki beosztottjait, egy nőügye miatt pedig az ügyeleti naplót is meghamisíttatta.

Több rendbeli elöljárói hatalommal való visszaélés, illetve hivatali visszaélés gyanújával őrizetbe vették a XVI. kerületi rendőrkapitányt. A Katonai Ügyészség szerdán rendelt el nyomozást a kerületi kapitánnyal szemben, miután egy - feltehetően kollégáitól származó - névtelen levél tárta fel a kapitány ügyleteit.

A négy oldalas levél olyan részletekre tér ki, melyeket leginkább csak beosztottai tudhattak vezetőjükről. A hírügynökség birtokában lévő levél azt állítja, hogy a kerületi kapitány egyik beosztottját munkaidőben vécécsészét küldte válogatni, majd a kiválasztott terméket szolgálati gépkocsival az épülő házához szállítatta.

Építkezett

Szintén a kapitány építkezési botrányával kapcsolatos részben olvasható - írja a Havaria Press, hogy a kapitány állítólag egy őrsparancsnokot utasított arra, menjen ki szolgálati autójával az építkezésre. A beosztottnak fel kellett vennie autóval a házat építő vállalkozót, majd ki kellett menniük a mátyásföldi reptérre, hogy onnan hozzanak hajléktalanokat, akik majd megrakják a konténereket az épülő háznál.

A levél hosszasan fejtegeti a kapitány nőügyeit is. A Havaria Press szerint a névtelen feljelentő azt írja: hosszú idő óta a kerület első rendőrénél volt már csak kulcs az egyik Körzeti Megbízott Irodához. Az irodát a levélíró szerint intim légyottokra tartotta fenn a kapitány, amelyet egyébként egy büntetett előéletű ukrán vendégmunkással keríttetett be.

Intézkedett

Az Ügyészségi Nyomozóhivatalnak is eljutatott levél beszámol a kerületi kapitány egyik különösen botrányosra sikeredett nőügyéről is. 2005 februárjában a megbízott kerületi kapitány ugyanis szolgálati autójával látogatta meg "barátnőjét", mikor legnagyobb megdöbbenésükre a nő férje egyszer csak hazajött, s tudva a fennálló helyzetről, rendőrt hívott a helyszínre - írja a Havaria Press.

A kiérkező rendőrök azonnal megismerték főnökük kocsiját, majd egyikük felhívta a kapitányt, aki azt az utasítást adta ki nekik, hogy a bejelentő férjet vigyék el onnan nyomban. A levél állítása szerint a kapitány mindezek után még az ügyeleti naplót is meghamisíttatta, s így az aznapi jelentés hivatalosan úgy részletezi a történteket, hogy a férfi magától ment be a kapitányságra.

A Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője megerősítette az Indexnek, hogy több rendbeli elöljárói hatalommal való visszaélés, illetve hivatali visszaélés gyanújával csütörtökön őrizetbe vették a rendőralezredest. A kerületi rendőrkapitányság jelenleg 72 órás őrizetben van, előzetes letartóztatásáról ez idő alatt kell dönteni, mondta Ács Tibor. A rendőr ellen indult nyomozás részleteiről az ügyészség nem ad semmiféle tájékoztatást "menet közben", majd a vizsgálat lezárultakor lehet bővebbet megtudni arról, hogy pontosan mivel is gyanúsítják a kapitányt.