Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Szalmonella tarolt a kaposvári keresztelőn

2006.10.26. 15:41
Kimutatták a hétvégi kaposvári keresztelő vendégeit megbetegítő kórókozót. A tömeges ételmérgezést szalmonella baktérium okozta, nagy valószínűséggel egy engedély nélkül működő étterem galuskás pörköltje volt fertőzött.

A betegektől származó vizsgálati mintákból az derült ki, hogy szalmonella okozta a tömeges ételfertőzést egy hétvégén tartott kaposvári keresztelőn, közölte Papp Erzsébet, a Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa csütörtökön délután az MTI-vel. Szerda éjjel és csütörtökön délelőtt két házaspár jelentkezett, ők már rosszabbul voltak, mint a korábban orvoshoz fordulók, jegyezte meg a főorvos.

Jelenleg 31 szalmonellával fertőzött beteg fekszik a kaposvári kórházban a keresztelő résztvevői közül. A betegek közt négy gyermek is van. További betegek jelentkezésére is lehet még számítani, tette hozzá Papp Erzsébet, akinek tudomása van arról, hogy ugyanebből a vendégkörből a szomszédos megyék kórhazaiban, így Székesfehérváron és Pécsett is ellátnak betegeket.

Az első betegek hétfőn keresték fel az ügyeletet, és azóta folyamatosan érkeztek újabbak, mindannyian hasonló tünetekkel, azaz lázzal, hasi panasszal, hányással, hasmenéssel. Néhányat közülük ambulánsan láttak el, volt, akit már haza is engedtek.

Az ételt - galuskás pörköltöt - egy kaposvári, jelenleg telephely-áthelyezés miatt engedély nélkül működő vendéglőből vitték a rendezvény helyszínére, az alapanyagokat azonban részben a megrendelők adták az ételek elkészítéséhez. Fadgyas Erzsébet városi tiszti főorvos szerdán közölte: a szükséges vizsgálatot lefolytatják, a vendéglő tulajdonosát pedig felszólították az engedély nélküli tevékenység beszüntetésére.

Ételfertőzés gyanújával csak a kaposvári kórházban több mint ötvenen fordultak orvoshoz az elmúlt napokban, a vasárnapi ünnepi menü után. A keresztelőn 220 vendég vett részt több dél-dunántúli megyéből.