Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Beperlik Ausztriát a kapruni áldozatok hozzátartozói

2006.03.27. 18:52
A 155 halálos áldozatot követelő kapruni síkatasztrófa áldozatainak a hozzátartozói az Emberi Jogok Európai Bíróságánál kezdeményeznek pert az osztrák kormány ellen, a felperesek méltányos eljárást, valamint az osztrák biztonsági rendszabályok javítását akarják elérni.

A strassbourgi bíróságon az osztrák kormányt perlik be a katasztrófa áldozatainak a hozzátartozói. A felperesek az osztrák szállításbiztonsági rendszabályok javítását, valamint méltányos jóvátételt szeretnének elérni. Ügyvédeik - közöttük Ed Fagan - a nácik által elorzott ausztriai műkincsek visszaperlésében elhíresült amerikai ügyvéd - arra hivatkoznak, hogy hasonló katasztrófák esetén más kormányok sokkal nagyobb kárpótlást folyósítottak, mint amennyit Ausztriában határoztak meg. Bécsben a múlt pénteken jelentették be, hogy a kapruni katasztrófa áldozatai hozzátartozóinak 16 millió euró kártérítést fizetnek.

A kapruni síparadicsomban 2000. november 11-én egy alagútban kigyulladt a Gleccsersárkány nevet viselő szerelvény. A tűzben és a füstben 155-en haltak meg, közöttük osztrák, német, amerikai, japán, szlovén és holland turisták. A síelőket szállító szerelvény utasai közül 12-en maradtak életben, akik a hegy lába felé menekültek ki az alagútból.

Az ügyészségi vizsgálatok alapján 2002 júniusában állítottak bíróság elé 16 gyanúsítottat: közöttük a gleccservasút 13 alkalmazottját gondatlansággal vádolták, három személyt pedig gondatlan veszélyeztetéssel. A gyanú szerint a gleccservonat meleglevegő-befúvó berendezéseinek az egyike okozhatta a tüzet, azonban ezt bizonyítani nem lehetett.

A bíróság végül minden gyanúsítottat felmentett. Tavaly szeptemberben az utolsó 8 gyanúsított felmentését is megerősítette Linzben a tartományi legfelsőbb bíróság, így már egyetlen gyanúsított ellen sem folyik igazságügyi eljárás Ausztriában.