Ágnes
-1 °C
2 °C

Nincs felelőse a kapruni katasztrófának

2005.09.27. 17:40
Öt évvel a 155 halálos áldozatot követelő osztrák baleset után jogerős felmentő ítélet született a gondatlansággal vádolt vasúti alkalmazottak perében.

Jogerőre emelte a kapruni katasztrófa miatt bíróság elé állítottak első fokú felmentő ítéletét kedden Linzben a tartományi legfelsőbb bíróság, így már egyetlen gyanúsított ellen sem folyik igazságügyi eljárás Ausztriában.

A kapruni síparadicsomban 2000. november 11-én egy alagútban kigyulladt a Gleccsersárkány nevet viselő szerelvény. A tűzben és a füstben 155-en haltak meg, közöttük osztrák, német, amerikai, japán, szlovén és holland turisták.

Az ügyészségi vizsgálatok alapján 2002 júniusában állítottak bíróság elé 16 gyanúsítottat: közöttük a gleccservasút 13 alkalmazottját gondatlansággal vádolták, három személyt pedig gondatlan veszélyeztetéssel. A gyanú szerint a gleccservonat meleglevegő-befúvó berendezéseinek az egyike okozhatta a tüzet, azonban ezt bizonyítani nem lehetett.

Az első fokú bíróság tavaly februárban 63 tárgyalási nap után nem találta megalapozottnak az ügyészség vádjait, amelyek szerint a gyanúsítottakat felelősség terhelné a katasztrófáért, így valamennyiüket felmentették.