Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Harminchat embert juttatott kórházba a galuskás pörkölt

2006.10.25. 11:17
Harminchat ember fekszik az ország különböző kórházaiban egy hétfői keresztelőn felszolgált galuskás pörkölttől. Az ételt egy működési engedéllyel nem rendelkező kaposvári vendéglőből vitték a rendezvény helyszínére.

Ételfertőzés gyanújával mintegy félszázan fordultak orvoshoz, sokan pedig kórházi ellátásra is szorulnak azok közül, akik a hétvégén egy keresztelőn vettek részt Kaposváron, közölte Papp Erzsébet, a Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa szerdán az MTI-vel.

Láz, hányás, hasmenés

A keresztelő kétszáz meghívottjából jelenleg 25-en fekszenek fertőzés gyanújával a kaposvári kórházban, köztük négy gyermek is van. Tudomása van arról, hogy ugyanebből a vendégkörből Székesfehérváron három felnőtt, Pécsett pedig három felnőtt és öt gyermek került kórházban. Az elmúlt éjjel nyolc újabb beteg érkezett a kórházba a fertőzés tüneteivel, őket ambulánsan látták el, mert nem szorultak kórházi ápolásra.

Az első betegek hétfőn keresték fel az ügyeletet, s azóta folyamatosan újabbak érkeznek, mindannyian hasonló tünetekkel, azaz lázzal, hasi panasszal, hányással, hasmenéssel. Egyelőre nem lehet tudni, hogy hány embert érint a fertőzés, de a kaposvári kórházba még szerda reggel is jelentkezett egy új beteg.

Csütörtökön lesz eredmény

A 40 ágyas fertőző osztályon jelenleg 48 beteget ápolnak, akiknek egy részét csak pótágyakon tudják elhelyezni. Éjszaka Siófokról 11, ugyanezen a keresztelőn részt vett beteg átvételét kérték tőlük, őket azonban már nem tudták fogadn.

Arról, hogy mi okozta pontosan a tömeges ételfertőzést, a doktornő csütörtök délelőttre ígért eredményt.

Nem volt működési engedély

Ez utóbbit Fadgyas Erzsébet, városi tiszti főorvos is megerősítette, aki egyúttal arról is beszámolt, hogy a fertőzést a 220 fős keresztelőn felszolgált, meglehetősen bőséges menüsorból feltehetően a galuskás pörkölt okozhatta, amelyből valamennyi, később a fertőzés tüneteit mutató résztvevő evett.

Az ételt egy kaposvári vendéglőből vitték a rendezvény helyszínére, az alapanyagokat azonban részben a megrendelők adták az ételek elkészítéséhez.

A tiszti főorvos elmondta, az érintett vendéglőnek jelenleg nincs működési engedélye. Ennek magyarázataként elmondta: a vendéglőt működtető cégnél telephely-áthelyezés történt. A szükséges vizsgálatot lefolytatják, a vendéglő tulajdonosát pedig felszólították az engedély nélküli tevékenység beszüntetésére.