Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Tömegkarambol Budapesten

2008.09.16. 17:52
Tömeges karambol történt kedd délután a főváros XI. kerületében, ahol egy BKV-busz nekihajtott több parkoló autónak. A balesetben ketten megsérültek.

A Móricz Zsigmond körtér Villányi úti buszfordulójánál egy 153-as jelzésű busz eddig ismeretlen okból hátulról nekihajtott egy várakozó taxinak, amelyet rátolt egy másik parkoló taxira - mondta Kis-Guczi Péter az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese.

A busz továbbtolta a roncsokat az előttük parkoló kisteherautóba, azt pedig egy pénzszállító furgonba. A pénzszállító nekiment egy autónak, ami egy másik személyautóba nyomódott.

Nézze meg képeinket!

A balesetben a két taxisofőr sérült meg. Az egyik taxit a busz a másik tetejére tolta fel. A BKV szóvivője úgy nyilatkozott, hogy mind a hat gépkocsi tilosban parkolt a helyszínen.

"Ültem az autóban és egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy hátulról belém jönnek, egy nagy durranás és a kocsimat úgy nyomja össze (a busz), mintha papírból lenne az egész" - idézte fel az ütközés pillanatát Lapis Balázs, aki 32 éve dolgozik taxisofőrként. Ő ült abban az autóban, amellyel először ütközött az autóbusz. A taxis az MTI-nek telefonon elmondta: minden nap megáll a Villányi útnál, a buszvégállomásnál, ahol ugyan ki van téve a "Megállni tilos!" tábla, de várakozni lehet.

A taxis szerint az volt a szerencséje, hogy a busz az autóját az előtte parkoló autó alá nyomta, vagyis az előtte álló kocsit feltolta az övére. "Egészen nyomott, nyomott, a másik taxit teljesen feltolta az enyém tetejére, beszakadt a szélvédő, már majdnem a fejemen volt a tető. Utána az egész belement a teherautóba" - emlékezett vissza.

Lapis Balázs beszámolója szerint a tehetetlenség érzése volt a legrosszabb a balesetben. "Nyomtam a féket, mindent, nem akartam elhinni, hogy ilyen ereje van, mintha nem is lett volna előttem semmi, úgy tolt". Mint elmondta, a busz motorja fel volt pörögve, a buszsofőr pedig rémülten nyomta a féket, de a busz nem állt meg.

A balesetben két ember könnyebben sérült meg, kórházba szállították őket megfigyelésre, közölte Kormos Endre, a Budapesti rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A rendőrök a forgalmat a Ménesi útra és a Bartók Béla útra terelik.

A BKV közleményben tudatta: az ügyben igazságügyi-műszaki szakértő bevonásával azonnali vizsgálatot rendeltek el. A részletekről a vizsgálat után adnak tájékoztatást.