József, Bánk
-6 °C
0 °C

Karatézni tanulnak a papok

2001.12.18. 06:17
Nagy-Britanniában az utóbbi években annyira gyakorivá vált a lelkészek bántalmazása, hogy a papságot képviselő szakszervezet a harcművészet oktatásának a bevezetésére tett javaslatot. A szakszervezet szerint ezzel a papok nem lesznek agresszívabbak.
Egy minapi felmérésből kiderült, hogy a papokat sokkal gyakrabban éri bántalmazás, mint például a rendőröket vagy az orvosokat. A Londoni Egyetem által 1500 pap körében elvégzett közvéleménykutatás szerint minden tíz pap közül hét valamiféle erőszak tárgya. Háromnegyedüket rendszeresen éri szóbeli sértegetés. Évente legalább egy pap munkája során gyilkosság áldozatává esik.

Az anglikán egyháznak a kötelessége, hogy biztonságos munkakörülményeket teremtsen a papok számára, az erőszak ellen azonban nehéz védekezni. Ezért a lelkészeket a koreai hadseregben is oktatott önvédelmi sport, a karate elsajátítására bíztatják, hogy megtanulják, miként szerelhetők le egyházközségük hevesebb tagjai.

A karateórákat a papságot tömörítő szakszervezet - Nagy-Britanniában ilyen is van - szervezné. "Úgy véljük, a papok többsége teljeséggel ki van téve az erőszakos embereknek, hiszen mindenki számára nyitottak, megközelíthetőek. Ugyanakkor nem hagyhatjuk, hogy az erőszak áldozatává váljanak. Az önvédelem e formájának elsajátításával a támadó agresszióját a pap a támadóra tudja visszahárítani anélkül, hogy ő maga túlságosan erőszakos lenne" - jelentette ki Roger Lyons, a papszakszervezet főtitkára a BBC rádiónak.