Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A rendőrkapitány cáfolja, hogy 'vadászott' volna rá beosztottja

2005.09.18. 11:16
A karcagi rendőrkapitány, Szabó Dénes alezredes kizártnak tartja, hogy "vadászott" volna rá az a rendőr, aki csütörtökön lövöldözött a városi kapitányságon, és később meglőtte a kapitányt, valamint a bűnügyi osztályvezető autóját is.

Szabó Dénes az MTI-nek vasárnap határozottan cáfolta azokat a sajtóinformációkat, hogy a rendőr le akarta volna lőni őt és a bűnügyi osztály vezetőjét. Mint mondta, ha ez lett volna a célja a 27 éves rendőrnek, akkor elmegy a lakására, vagy megvárja őt a kapitányságon. Hozzátette: véleménye szerint a fiú ahogy meglátta, "bekattant, hogy már a kapitány is mozdult".

"Rájött, milyen bajban van"

Az alezredes felidézte: csütörtökön éppen kerékpárral haladt a város központja felé, és éppen azon a környéken járt, ahol a rendőr is felnőtt és lakott, amikor telefont kapott a kollégáitól, hogy lövöldöznek a kapitányságon.

"Mivel a szolgálati autó kulcsa nálam volt, a rendőrségi garázshoz mentem, ami 300 méterre van a kapitányságtól. Onnan felhívtam a bűnügyi osztályvezetőt, aki elmondta, tud a történtekről és a közeli lakásából indul a kapitányságra, én azonban azt javasoltam, inkább a garázshoz jöjjön, és útközben találkozunk" - emlékezett vissza a történtekre a kapitány.

Hozzátette: amikor autójával kihajtott a garázsból, az egyik közeli kereszteződésnél balról hátulról, úgy, hogy nem látta a torkolattüzet, az autója kapott egy sorozatot. A kapitány elhajolt a lövedékek elől, gázt adott, de továbbra is lőttek utána, több sorozatot is. Az autón 10-15 lőtt sérülést számolt meg utóbb.

Öngyilkosságok az utóbbi három hónapban a fegyveres testületekben
2005. július 14. Egy szolgálatban lévő határőr szolgálati fegyverével vetett véget életének Záhonynál, miután társa belesett a vízbe egy járőrhajóról.
2005. augusztus 4. Szolgálati fegyverét fordította maga ellen az encsi (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) kapitányság épületében egy harminc év körüli rendőr, aki a helyszínen életét vesztette.
2005. augusztus 23. Önvédelmi fegyverével ölte meg magát a Siófoki Rendőrkapitányság szolgálaton kívüli 31 éves rendőre.
2005. augusztus 26. Előbb bankot rabolt, majd öngyilkosságot kísérelt meg egy őrnagy Budapesten. A férfi túlélte az öngyilkossági kísérletet.
2005. szeptember 15. Egy 24 éves rendőr szolgálaton kívül, egy Tapolca melletti erdőben, szolgálati fegyverével lőtte főbe magát, saját gépkocsijában.

"A térdemen láttam, hogy szét van nyílva, a bal karom is sajgott és véres volt, ezért a kórházhoz hajtottam, útközben pedig felhívtam az 112-es segélyhívó számot, illetve jelentettem a történteket a megyei kapitánynak" - mondta.

Közlése szerint a bűnügyi osztályvezető nem látta, hogy ő kikanyarodott, ezért a garázshoz ment másodmagával. Rájuk a rendőr szemből tüzelt, de az autójukat nem találta el, csak a felpattanó lövedék sértette meg a motort és a jobb első kereket.

"Kizártnak tartom, hogy vadászott volna ránk, csak megijedt, amikor meglátott minket és rájött, milyen bajban van. Ha én két perccel később indulok ki a garázsból, nem találkozik velem, továbbmegy a lakása felé és vélhetően nincs lövöldözés, mert előtte sem lőtt és utána sem" - mondta.

Nyomozót csinált volna belőle

Szabó Dénes az ámokfutásba kezdett rendőrről szólva elmondta: régebben egy környéken éltek, gyakran találkoztak az utcán. A fiatalember aztán egy időre eltűnt, mint kiderült, szerződéses katona lett Szolnokon, ahol egy kemény kiképzés után a felderítőkhöz került. Miután onnan leszerelt, jelentkezett rendőrnek, az iskolai gyakorlatokat is a karcagi kapitányságon töltötte, és idén nyáron lett belőle rendőrjárőr.

"A bűnügyi osztályon megbízott nyomozót szerettem volna belőle csinálni novemberben, erről a tervemről már ő is tudott. Soha nem volt problémája sem a parancsnokaival, sem az én következetes vezetői stílusommal, sőt úgy tűnt, meg tud felelni az elvárásoknak" - mondta a kapitány, aki már 15 év vezeti a karcagi kapitányságot.

Hozzátette: sajnálja, hogy amikor a kórházból kijőve elmúlt a fájdalomcsillapító hatása, haza kellett mennie, így nem volt ott, amikor rádión bejelentkezett a fiatalember.

Három sorozat

Csütörtökön este a karcagi kapitányság állományába tartozó rendőr késve jelentkezett szolgálatra, majd pisztolyát az ügyeletes tisztre fogta és arra kényszerítette, hogy a fegyverszobából sorozatlövő fegyvert, egy gépkarabélyt több lőszerrel kiadjon. A fiatalember ezt követően lövöldözött a kapitányság épületében a folyosón, majd kijutott az utcára és elmenekült.

A Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője szerint ezt követően találkozott a rendőrségi garázs környékén a városi rendőrkapitány autójával, erre három sorozatot adott le, a kapitányt a lábán találta el a lövedék. A bűnügyi osztály vezetőjének civil gépkocsijára az elkövető szintén három sorozatot adott le, majd eltűnt.

A Karcagra vezető utakat a rendőrség az éjszaka lezárta, és Szolnokról, valamint Budapestről indultak kommandósok a keresésére. Mivel katonai bűncselekmény gyanúja merült fel, a rendőrség értesítette a Budapesti Katonai Ügyészséget, az ügyeletes ügyész pedig a helyszínre sietett és átvette az elfogás irányítását.

A rendőrség részéről speciális tárgyalótiszt is jelen volt az akciónál, mert volt a férfinél egy rádióadóvevő és így sikerült vele a kapcsolatot felvenni. Úgy tűnt, hogy a tárgyalás sikeres lesz és a férfi a többórás bujkálás után önként besétál a kapitányságra és feladja magát. Azonban közvetlenül a kapitányság épületénél, egy hátsó kocsibejáró előtt tíz méterre főbe lőtte magát - mondta a szóvivő.