Mátyás
-6 °C
1 °C

A lövöldöző rendőr édesanyja szerint nem lett öngyilkos a fia

2005.09.20. 18:50
Azért kellett meghalnia a múlt hét csütörtökön lövöldöző karcagi rendőrnek, hogy "örökre elhallgattassák", állítja a rendőr édesanyja, aki szerint fia egy korrupciós esetre derített fényt, az ügyben jelentést is tett, amelynek megváltoztatására azonban Szabó Dénes városi rendőrkapitány rá akarta venni.

A Karcagon lövöldöző rendőr édesanyja szerint fia nem lett öngyilkos, hanem az elfogására kirendelt kommandósok lőtték le. Minderről Kabai Sándorné kedden a karcagi kórház előtt beszélt, ahol a rendőrt orvosszakértői vizsgálat keretében felboncolják. A láthatóan megtört asszony közölte vitatja a hivatalos tájékoztatásként elhangzottakat és feljelentést tesz azon ismeretlen személy ellen, aki a tűzparancsot kiadta fia lelövésére.

A holttestet három szakember vizsgálta meg: a katonai ügyészség, a család által megbízott szakértő és egy igazságügyi fegyverszakértő. A hivatalos és végleges szakvélemény még nem készült el, de az anya a TV2 híradójában azt közölte: a három szakértő egybehangzóan azt állapította meg, hogy öngyilkosság történt. A család ezt nem fogadja el, ezért két újabb független szakértőt szeretne felkérni.

Elhallgattatták?

Kabai Sándorné szerint fiának azért kellett ily módon meghalnia, hogy "örökre elhallgattassák". Mint elmondta, a rendőri pályán eddig kiválóan helytállt fiú egy korrupciós esetre derített fényt, az ügyben jelentést tett, amelynek megváltoztatására Szabó Dénes városi rendőrkapitány rá akarta venni. Igenis vadászott a kapitányra - állította az asszony -, de nem akarta lelőni csak figyelmeztetni.

A rendőrségnek nincs információja arról, hogy az a rendőr, aki múlt csütörtökön Karcagon lövöldözött, majd végül öngyilkosságot követett el, munkája során egy korrupciós esetre derített volna fényt és az ügyben jelentést tett volna bárkinek - így reagált a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az elhunyt fiatalember édesanyjának kedden a karcagi kórház előtt tett kijelentéseire.

Ámokfutás

A karcagi rendőrkapitány, Szabó Dénes az MTI-nek adott vasárnapi nyilatkozatában azt közölte: kizártnak tartja, hogy "vadászott" volna rá az a rendőr. Mint mondta, ha ez lett volna a célja, akkor elmegy a lakására, vagy megvárja őt a kapitányságon. A lövöldöző rendőr édesanyja a karcagi kórház előtt kedden beszámolt arról is: kifogásolja azt is, hogy nem engedték a kritikus péntek hajnali órákban fia közelébe, nem beszélhetett vele, és csak másnap kapott tájékoztatást halálának körülményeiről.

A 28 éves rendőr őrmester múlt héten csütörtökön este késve jelentkezett szolgálatra, majd pisztolyát az ügyeletes tisztre fogta és arra kényszerítette, hogy a fegyverszobából sorozatlövő fegyvert, egy gépkarabélyt több lőszerrel kiadjon. A fegyverrel előbb az épületben, majd a városban lövöldözött. Egy lövéssel a térdén megsebesítette Karcag rendőrkapitányát, rálőtt a bűnügyi osztályvezetőre is, de őt autója megvédte a golyóktól. A városban ezt követően elrejtőzött őrmester elfogására kommandósokat vezényeltek a településre. A férfi ámokfutása pénteken hajnalban három óra körül ért véget, amikor a rendőrség közelében öngyilkosságot követett el, annak ellenére, hogy megígérte, megadja magát.