Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Meggyanúsíthatják Kármán Irént

2007.07.11. 12:39
Kármán Irént már azelőtt meggyanúsíthatják hatóság férevezetésével vagy hamis tanúzással, hogy támadóit megtalálná a rendőrség, tudta meg az Index. Ha egyértelműen bebizonyosodik, hogy Kármán Irént nem ott és nem úgy verték meg, ahogy állította, eljárás indítható ellene, természetesen a támadó keresése folytatódik, mondta kérdésünkre a Nemzeti Nyomozó Iroda főosztályvezetője. Kármán Irén vidékre költözött, és már nem áll rendőri védelem alatt. Az újságíró az Indexnek elmondta: hajlandó poligráfos hazugságvizsgálatnak alávetni magát.

A rendőrség álláspontját semmiben nem módosítja, hogy az Elmű szerint Kármán Irén megverése idején és az előtt sem volt áramkimaradás Pesterzsébeten, mondta az Indexnek Csizner Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda főosztályvezetője.

Az NNI a múlt héten köztéri kamerák felvételei alapján egyértelműen bizonyítottnak mondta, hogy az olajügyekkel foglalkozó újságírót nem ott, nem akkor és nem úgy támadták meg, ahogy ő a rendőrségen állította. Kármán Irén azt vallotta: június 22-én este a videotékából hazafelé menet 22 óra előtt nem sokkal két autós megtámadta a Szent Erzsébet téren, betuszkolták a kocsiba, és a Lágymányosi híd közelében a rakparton összekötözött kézzel és lábbal kidobták.

Kivert biztosíték

Az Index múlt héten részletesen foglalkozott azzal, hogy a rendőrség által közzétett köztéri kamerák által mutatott képek és azok időpontjai között furcsa eltérések mutatkoztak. Az a kamera, amely a Kármán Irén által megjelölt támadási helyszínt és időpontot mutatta (s amelyen semmilyen támadás nem látható), 29 perccel korábbi időpontot jelzett a tényleges időnél. Ez alapján Kármán Irén és ügyvédje kétségbe vonta a rendőrség állításait.

Korábban is csak azt mondtuk, hogy ezt az eltérést esetleg egy áramkimaradás okozhatta, de lehetett ez egy levert biztosíték is, amelyet az Elmű nem érzékel, mondta kérdésünkre Csizner Zoltán. Gyakran előfordul, tette hozzá, hogy a kamerák óráit eleve rosszul állítják be, vagy korábbi kisebb áramszünetek hosszabb idő után okoznak ilyen elcsúszást, ha az órát nem állítják be később.

Amikor a nyomozáskor lefoglalták a Szent Erzsébet teret mutató kamera felvételeit, a szakértők egybevetették a kamera által mutatott aktuális képet és a kamera által mutatott időpontot: 29 perc volt az eltérés. Ezt minden hasonló esetben megteszik a szakértők, például egy bankrablás felvételeinél is, mondta Csizner Zoltán.

Nem látható támadás

Az időpontok elcsúszása az eljárásunk szempontjából indifferens, mondta az NNI főosztályvezetője, hiszen nemcsak a támadás időpontját, hanem a kameraképeken az előtte és utána történteket is elemezték, közel három órás intervallumot. Ezek alapján semmi nem utal arra, hogy Kármán Irént június 22-én este a videótékából hazafelé menet támadták meg, mondta Csizner Zoltán.

Furcsa csavar a történetben, hogy 23 perccel korábbi időpontot mutatott a ténylegesnél a videótéka bizonylatkiadó rendszerének órája is. Ezt kérdésünkre Kármán Irén is megerősítette, aki maga érdeklődött erről a tékában. Az újságírónő ettől függetlenül sajátosnak nevezte, hogy mindkét rendszer órája közel egyforma elcsúszásban volt.

Ha mindez így van, akkor Kármán Irén június 22-én este 21.45 körül vette ki a filmet a videótékából, s Szent Erzsébet teret ez után mutató kamerán nem látható, hogy valakit megtámadnak vagy autóba tuszkolnak.

Kérdésünkre, hogy ez alapján eljárást indítanak-e Kármán Irén ellen hamis vád miatt, Csizner Zoltán azt válaszolta: előbb be kell fejezni ezt az eljárást. Ehhez azonban a rendőrségnek nem feltétlenül kell megtalálnia a támadót. Hatóság férevezetéséhez vagy hamis tanúzás gyanújához a rendőrségnek azt kell egyértelműen megállapítania, hogy a Kármán Irén által mondottak valótlanok voltak, mondta Csizner Zoltán. Természetesen az életveszélyt okozó testi sértés elkövetőjét ettől függetlenül fel kell derítenie a rendőrségnek.

Kármán Irén továbbra is azt kifogásolja, hogy a rendőrség elsősorban családja és ismerősei körében keresi a támadóját. Ez szerinte rossz irány. "Az orvosszakértői vélemény szerint Kármán Irén sérülései az általa megjelölt időpont előtt 24 órán belül is keletkezhettek. Az NNI ezért azokat a személyeket is megkereste, akik ebben a 24 órában találkoztak Kármán Irénnel", mondta Csizner Zoltán.

Rendőri védelem nélkül

Kérdésünkre, hogy emiatt meghallgatták-e Portik Tamást, az olajügyekben érintett Energol Rt. korábbi vezetőjét, akihez Kármán Irént saját elmondása szerint gyengéd érzelmi szálak fűzik, az NNI főosztályvezetője azt mondta: a rendőrség a nyomozás érdekében nem közölte és nem is közli, kik voltak ezek a személyek (az viszont tudható, hogy Kármán Irén fiát meghallgatták.)

Kármán Irén már nem áll rendőri védelem alatt. Az újságírónő az Indexnek a rendőrségi kihallgatása előtt azt mondta: „a személyi védelmet addig kértem, amíg Budapesten tartózkodom, most viszont vidékre költöztünk. Itt soha nem vagyok egyedül, és egy kis helyen azonnal feltűnne, ha ismeretlenek tűnnek fel. Budapestre csak a kihallgatásokra megyek fel”.

Kérdésünkre, hogy ezek szerint már nem tart-e támadástól, Kármán Irén azt válaszolta: „Ha azt kérdezi, hogy félek-e, azt mondom, igen, elsősorban azért, mert máig nem tudom ki adott megbízást a támadásra.”

Már nem a család áll a figyelem középpontjában

Kihallgatása után Kármán az Indexnek elmondta: hajlandó hazugságvizsgálatnak alávetni magát, vagyis kész arra, hogy poligráffal vizsgálják meg, igazat mond-e. Szerinte a szerdai kihallgatáson a mobiltelefonjának a híváslistájáról kérdezték, és azzal, hogy kivel találkozott bántalmazása napján.

Kármán fiának ügyvédje, Kárpáti József az Indexnek elmondta: a fiút is meghallgatták szerdán, de a nyomozás nem a fiú ellen folyik, tanúként hallgatták ki, az ügyvéd bízik abban, hogy a családtagok immár nem állnak a rendőrség érdeklődésének középpontjában.

  • Vennék
  • Bankszámla