Jenő
-2 °C
6 °C

Táncfesztivál helyett légiriadó fogadta a mazsorettcsoportot

2006.07.14. 12:02
Visszaérkezett Izraelből az a kisvárdai mazsorettcsoport, amelyet a karmieli rakétatámadások idején óvóhelyen szállásoltak el. A kisvárdai polgámester szerint óvták a táncosokat a kiutazástól, a csoport vezetője viszont azt mondja: az izraeliek biztatták, hogy semmilyen veszély nem fenyegeti őket.

Péntek délelőtt visszatért Budapestre a kisvárdai Mistral mazsorettcsoport 24 tagja Izraelből. A 10-20 éves fiatalok és kísérőik szerdán utaztak el, hogy részt vegyenek a Kisvárda izraeli testvérvárosában, Karmielben rendezett július 18-20-i táncfesztiválon.

Mint Szilágyi Zoltánné, a "Várda Mistral Majorette-csoport" vezetője az Indexnek elmondta: az izraeli-libanoni határhoz közeli városban egy ablaktalan, vasajtókkal lezárt helyiségben szállásolták el őket.

Rakéták

„Ez egy betonépület alagsora volt, ahol amúgy egy klub működött, voltak asztalok és ágyak” – mondta telefonon a csoport vezetője. Szilágyi Zoltánné szerint ezen nem nagyon lepődtek meg, korábban is jártak már Karmielben és látták, hogy arrafelé így építkeznek, ilyen biztonsági szállások is vannak. Furcsa volt viszont, hogy vendéglátóik meglehetősen feszültnek látszottak.

A csoport csütörtökön szeretett volna kirándulni Názáretbe, de a helyiek ezt nem javasolták, ehelyett inkább a strandra vitték őket. Itt többen látták, hogy helikopterek húznak el a levegőben, később pedig megszólaltak a légoltalmi szirénák is.

Ebéd után bemondták a rádióban, hogy mindenki keressen óvóhelyet magának, ekkor többen is az ő szállásukra menekültek, amelyet ilyen esetekben óvóhelyként is használnak.

Az izraeli hadsereg közlése szerint csütörtökön Libanonból kilőtt rakéták csapódtak be Karmiel városába is és a szomszédos, arabok lakta Madzsd el-Krum faluba. A két település húsz kilométernyire délre fekszik a libanoni határtól. A Tízes Csatorna izraeli tévéállomás a mentőszolgálatra hivatkozva arról számolt be, hogy egy ember sérült meg Madzsd el-Krumban, állapota közepesen súlyos.

A városban az iskolák bezártak, a kórházi betegeket óvóhelyekre menekítették, Naharia, Kirjat Smone, Szafed és Karmiel lakói csomagokkal megpakolva menekülnek délre, írta a Times Online.

Óvták és bíztatták őket

A csoportot a vendéglátók marasztalni próbálták, másik szállást ajánlottak fel, majd azt, hogy elviszik őket Haifába. A magyar csoport azonban inkább visszatért Tel-Avivba. Ott egy magyar étteremben kaptak enni, majd a magyar nagykövetségen töltötték az éjszakát, pénteken pedig a külképviselet segítségével hazarepülhettek a Malév és az El-Al járataival.

Oláh Albert, Kisvárda polgármestere az Indexnek azt mondta: bár korábban támogatta az önkormányzat a csoport fellépéseit, most erre nem volt lehetőség. Figyelve a híreket azonban többször felhívták a csoport vezetőjének a figyelmet arra, hogy alaposan gondolja meg, elviszi-e a gyerekeket az utazásra. A csoport végül szponzorok és alapítványok támogatásával saját maga szervezte meg az utat.

Ezzel kapcsolatban Szilágyi Zoltánné azt mondta: bár testvérvárosi kapcsolat van a két város között, az önkormányzattól hiába kértek támogatást. A polgármesteri hivatal mindössze egy városi zászlóval járult hozzá az úthoz. A csoport vezetője hangsúlyozta: érdeklődtek az izraeli szervezőktől, biztonságos-e az utazás, s a karmieliek folyamatosan bíztatták őket, hogy nyugodtan utazzanak, semmilyen veszély nem fenyegeti a csoportot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?