Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Pedofíliával gyanúsítják a prágai gyerekkórus karnagyát

2004.11.29. 12:04
Bohumil Kulínsky karnagyot vizsgálati fogságba helyezték, mert a rendőrségnek bizonyítékai vannak arra, hogy kilenc esetben szexuálisan zaklatta a prágai gyerekkórus kiskorú leánytagjait. A kórus tagjai közös nyilatkozatban támogatásukról biztosították a letartóztatott férfit.

A cseh rendőrség letartóztatta a 45 éves Bohumil Kulínskyt, a Bambini di Praga világhírű prágai gyermekkórus karnagyát a múlt héten - jelentette be hétfőn a prágai rendőrségi szóvivő. A rendőrségnek állítólag eddig kilenc szexuáls zaklatásról vannak bizonyítékai.

Kulínskyt, aki az édesapjától vette át a kórus vezetését több mint húsz évvel ezelőtt, a rendőrség vizsgálati fogságba helyezte. A szóvivő szerint az ügy kivizsgálása folytatódik, a hatóságok további esetekre derítenek fényt. Amennyiben a gyanú bebizonyosodna, akkor a karnagyot kettőtől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

A feleség bosszúja?

A karmestert exfeleségének új férje jelentette fel. Kulínsky édesanyja, aki a Bambini di Praga kórus vezetője, tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy a volt feleség bosszújáról van szó, aki így szeretné a kórust és karmesterét ellehetetleníteni.

A Vecerník Praha című prágai lap hétfői számában azt írja, hogy Kulínsky letartóztatása nem meglepetés, mert viselt dolgairól már régóta beszélnek a kórusban. A kislányok állítólag azért tűrték a megaláztatást, mert attól féltek, hogy ha beszélni fognak, akkor kikerülnek a kórusból. Kulínskynak a lap szerint az alkohollal is problémái voltak.

Támogatják

Pavel Bém prágai polgármester a közszolgálati televíziónak nyilatkozva nagyon komolynak és kellemetlennek minősítette az esetet, amely szerinte nem csak Prágára, de egész Csehországra is rossz fényt vet.

A Bambini di Praga vasárnap egyhónapos turnéra Japánba utazott. A kórus leánytagjai a repülőtéren közös nyilatkozatban támogatásukról biztosították letartóztatott karnagyukat, és kifejezték meggyőződésüket, hogy az ügy rövidesen tisztázódik.