Oszkár
20 °C
29 °C

Letartóztatták a kassai alpolgármestert

2004.03.11. 17:15
Tízszázalékos kenőpénzt kért lakásépítési megbízásért cserébe a kassai alpolgármester, állítja a szlovák rendőrség. A Dzurinda pártjának színeiben megválasztott politikust azonban lebuktatták a vállalkozók.
Csúszópénz átvétele közben tartóztatták le a főpolgármester-helyettest a szlovákiai Kassán. A rendőrség szerdán este hat órakor ütött rajta egy irodában Eugen Cunán, Kassa főpolgármester-helyettesén. Szlovákia második legnagyobb városának alpolgármestereb tetten érésekor egy királyhelmeci ügyvéddel együtt egymillió korona, azaz mintegy hatmillió forint kenőpénzt vett át egy szlovákiai cég képviselőjétől. Az előzetes vizsgálatok szerint az alpolgármester az elmúlt hetekben már kilencmillió koronát vett át ugyanezen cég képviselőitől.

A hírügynökség értesülései szerint a cég a kenőpénz fejében 181 millió koronás megbízást kapott volna Kassa városától bérházak építésére, s az alpolgármester a megbízás értékének egytizedét kérte hálapénzként a vállalkozó gazdasági társaságtól. Az első milliók kifizetése után azonban a cég képviselői megkeresték a hatóságot, és lebuktatták a korrupt politikust.

Eugen Cuna egyébként a Mikulás Dzurinda által vezetett Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió képviseletében kapta meg a kassai pozíciót.

A szlovák rendőrségnél egyébként minden jel szerint jól bevált a tavaly bevezetett ügynök-provokatőri intézmény. Míg ugyanis 1999-ben mindössze 14 korrupciós ügyet sikerült leleplezni az állami szférában, addig 2002-re ez a szám már 118-re emelkedett. Ebben az évben 48 korrupció-gyanús ügyet jelentettek a rendőrségnek, s ennek háromnegyedében már meg is indították a nyomozást.