Auguszta
-3 °C
2 °C

Kaszparovot fejbe vágták egy sakktáblával

2005.04.17. 13:51
Feltehetően politikai indíttatású támadás áldozata lett Garri Kaszparov sakkikon, amikor autogramírás közben fejbe vágták egy sakktáblával. Kaszparovnak csak egy vérömleny keletkezett a fején, orvoshoz nem fordult.

Egy moszkvai összejövetelen sakktáblával fejbe vágták Garri Kaszparovot, a sakkozás jelenlegi legnagyobb alakját, aki másfél hónappal ezelőtt vonult vissza a versenyzéstől, hogy a politikának szentelje az életét.

A zseniális játékostól, aki csatlakozott az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal szembenálló, Szabad választások 2008 nevű csoportosuláshoz, egy ismeretlen fiatalember autogramot kért, majd amikor Kaszparov írni kezdett, előhúzott egy sakktáblát, és fejbe verte a volt világbajnokot.

"Még az a szerencse, hogy Oroszországban a sakk a népszerű, és nem a baseball" - viccelődött a 42 éves nagymester, akinek vérömleny keletkezett a fején, de nem kért orvosi segítséget.

Tizenhét évesen nagymester

Kaszparov tizenhét évesen érdemelte ki a nemzetközi nagymesteri titulust, és 22 évesen, Anatolij Karpov legyőzésével lett világbajnok. 1985-től volt világelső, mígnem 1993-ban ranglistavezető létére megvált a Nemzetközi Sakkszövetségtől (FIDE), és megalakította saját szervezetét.

"Trónfosztása" után (világelsőségét Vladimir Kramynik vette el) már egyre kevesebb viadalon indult, és idejét inkább az írásnak szentelte. A politikai újságíráshoz is közelebb került, különösen azután, hogy csatlakozott a Szabad választások 2008-hoz.